LA Guardia, a zsidó polgármester – Magyar vonatkozású kiállítás Triesztben

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 26. A trieszti zsidó közösség a híres La Guardia család életéről állított össze kiállítást, mely 2007. szeptember 2-án az Európai Zsidó Kultúra Napján nyílik meg.

  Fiorello La Guardia  
  Fiorello LaGuardia  

A család leghíresebb tagja, New York későbbi polgármestere, Fiorello La Guardia 1882-ben New Yorkban született. A család 1898-ban Magyarországra költözött és Fiorello az amerikai konzulátus budapesti és fiumei (ma Rijeka) irodáján vállalt munkát, mielőtt 1906-ban visszaköltözött volna az Egyesült Államokba. 1916-ban a Republikánus párt színeiben lett kongresszusi képviselő.

Mikor hazája 1917-ben belépett háborúba, pilótaként az olasz-osztrák fronton szolgált. A háború után visszatért a politikához. Síkra szállt a nők választójogáért és a gyerekmunka betiltásért. 1933-ban New York polgármesterévé választották, s ezt a tisztet 1945-ig töltötte be.

A zsidósághoz pedig úgy kapcsolódik a történet, hogy Fiorello édesanyja, Irene Coen Luzzatto La Guardia, Trieszt egyik köztiszteletben álló zsidó családjában született. Nővére Gemma Magyarországon élt, s az édesanya Irene Budapesten hunyt el 1915-ben. Sírköve ma is megtalálható a Kozma utcai zsidó temetőben.

(Forrás: mazsihisz.com)

[popup][/popup]