Kihúzta a gyufát az erőszakos színész…

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Ma

2008. január 22. A náci Goebbels-t látja Tom Cruise-ban egy történész! Joseph Goebbels náci propaganda-miniszterhez hasonlította Tom Cruise-t Guido Knopp neves német történész.

A hitleri Németország ismert szakértője a Bild am Sonntag című lapban írt cikkében leírta: azután jutott erre a következtetésre, hogy látott egy videófelvételt, amelyen Tom Cruise szónokol híveinek.

A négy évvel ezelőtt készült felvételen az amerikai színész fekete ingben, fekete nyakkendőben egy, a Szcientológia Egyház aranyszínű szimbólumával díszített márvány emelvényen áll, mögötte egy hatalmas világtérkép és eképp szólítja meg a tömeget: “Meg kell-e tisztítanunk e helyet?”. Mire a tömeg elsöprő “igennel” válaszol. “Lehetséges, hogy Cruise beszédmódja gyakori sok amerikai “ébredő mozgalomban”, de a dolgok természete miatt ez a jelenet minden, a történelem iránt érdeklő németet Goebbels szomorúan híres, a berlini sportcsarnokban mondott beszédére emlékezteti” – írta Knopp.

1943. február 18-án Goebbels a berlini sportcsarnokban így üvöltött: “Akarjátok a totális háborút?” Mire a tömeg egyhangúlag visszaüvöltött: “Igen”.

A Szcientológia Egyház azonnal felháborodottan reagált a történész cikkére. “A Bild am Sonntag szégyenteljes módon félreértelmezte Cruise szavait. Ő beszédében köszönetet mondott egy humanitárius kitüntetésért, amelyet az analfabétizmus felszámolása érdekében kifejtett tevékenységéért kapott. A lap durva és felelőtlen állításokat közöl. A német történelem sötét időszakának propagandájához csak ez a német publikáció hasonlítható.”

Tom Cruise amúgy is népszerűtlen Németországban, ahol éles vitákat váltott ki, hogy ő személyesíti meg Claus von Stauffenberg antifasiszta hőst, a Hitler ellen 1944. július 20-án megkísérelt merénylet egyik résztvevőjét. Immár tíz éve folyik a huzavona az L. Ron Hubbard sci-fi író által alapított szervezet és a német hatóságok között.

Németországban ugyanis, az Egyesült Államokkal ellentétben, nem ismerik el egyháznak, szakértők és a belbiztonsági szolgálatok rendszeresen veszélyes szektának minősítik. Egy, az Egyesült Államokban is megjelent nem engedélyezett életrajz azt állítja, hogy Cruise immár a Szcientológia Egyház második számú vezetője, a térítések fő felelőse. A könyvben foglaltak többségét a szervezet tagadja.

[popup][/popup]