Két magyar a Wiesenthal központ listáján

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2008. április 30. Két magyar, Képíró Sándor egykori csendőrtiszt és Zentai Károly (Charles Zentai) jelenleg Ausztráliában élő volt magyar katona is szerepel az első tízben a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ listáján, amelyet a második világháború után büntetlenül maradt, feltételezett háborús bűnösökről készítettek – tette közzé szerdán az amerikai AP hírügynökség.

Képíró Sándor a harmadik, Zentai Károly a hetedik helyet foglalja el azon a listán, amelyet a hírügynökség – egy hozzá eljutott példány alapján – a hivatalos nyilvánosságra hozatal előtt ismertetett a terhelő vádakkal együtt.

A Simon Wiesenthal Központ bírálta szerdán a volt kommunista országokat, amiért keveset tesznek náci bűnösök felkutatásáért, s e feladat “kudarcával” kapcsolatban Magyarországot is megemlítette – tájékoztatott a francia AFP hírügynökség. “A posztkommunista országok többsége ma éppúgy, mint tegnap, egyáltalán nem hajlandó büntetőeljárást indítani volt náci bűnözők ellen” – állapította meg a központ az idei, kilencedik éves jelentésében az AFP szerint.

A központ különösen nagy csalódottságát hangoztatta amiatt, hogy a magyar igazságügyi hatóságok képtelenek gyorsan bíróság elé állítani Képíró Sándort, aki a vád szerint 1942 januárjában Újvidéken részt vett mintegy 1300 zsidó, roma és szerb civil megölésében, és gyanúsítható, hogy részt vett újvidéki zsidók Auschwitzba deportálásában.

Képíró Sándor a háború után évtizedekig Argentínában élt, 1996-ban visszatért Magyarországra. Az ügyészség 2007 márciusában nyomozást indított Képíró ügyében polgári lakosság elleni erőszak bűntettének gyanújával, de az eljárás még nem zárult le.

Képíró Sándor felelősségre vonását többször szorgalmazta Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója. A Gradjanski List című újvidéki újságban megjelent interjúban az igazgató arra szólította fel a magyar ügyészi szerveket, hogy emeljenek vádat a Budapesten élő 93 éves férfi ellen.

Szerinte azok a dokumentumok, amelyeket a szerb hatóságok magyar partnereiknek átadtak, bizonyítják, hogy Képíró Sándor bűnös. Ha nem állítják hamarosan bíróság elé, fennáll a veszélye annak, hogy magas kora miatt elkerüli a felelősségre vonást – mondta Efraim Zuroff, akinek az a benyomása, hogy Magyarország nem akarja Képíró felelősségre vonását.

Zentai Károlyt azzal gyanúsítják, hogy 1944-ben Budapesten – harmadmagával – megölt egy zsidó fiatalembert, mert nem viselte a sárga csillagot. Zentai tagadja a vádat, és jogi küzdelmet folytat az ausztráliai igazságszolgáltatás fórumain, hogy elkerülje Magyarországnak történő kiadatását. A magyar kormány 2005 elején kérte Ausztráliától Zentai kiadását.

[popup][/popup]