Két kártérítési hír

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink

AZ AMERIKAI SZENÁTUS elnöke, Newt Gingrich és még hét törvényhozó figyelmeztette a kelet-euró­pai kormányokat, hogy megromolhat Washingtonnal a kapcsolatuk, ha nem adják vissza a zsidóknak a kommu­nizmus alatt elkobzott vagyonát – tudhattuk meg a közelmúlt­ban a Reuter hírügynökség jelentéséből. A figyelmeztetést Lengyelország és Csehország áprilisban már visszautasította.

Annak idején megírtuk, hogy két évvel ezelőtt a huszonöt nemzetközi szervezetet tömörítő Zsidó Követelések Konfer­enciája (Jewish Claims Conference) megállapodott a német pénzügyminisztériummal, hogy Bonn mintegy egymilliárd dollár kártérítést ad a nácizmus kelet-európai áldozatainak. Ennek során 200 ezer orosz állampolgár 300 millió márkát kapott, és megegyeztek már Lengyelországgal, Belorusszi­ával, Ukrajnával is, míg Litvániával most folynak a tárgya­lások.

NEMET MONDANAK azonban a magyarországi kö­vetelésekre. Ennek egyik indoka, hogy anyagi kár érte az innen kitelepített svábokat is. Az elmúlt évek magyarországi rendelkezései őket is kárpótlásban részesítik. A nácizmus magyarországi kárvallottjainak kártérítéséről dr. Feldmájer Péter a MAZSIHISZ elnöke és Szenes Iván, a Nácizmus Üldözötteinek Bizottsága elnöke a múlt hónapban tárgyalt Kovács László külügyminiszterrel, kérve a kormány közbenjárását a német szerveknél. A külügyminiszter e hónapban ismét találkozik a zsidó szervezetek képviselőivel.

Címkék:1995-05

[popup][/popup]