Keszthely: vesztett a Mazsihisz

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Szombat információ

2008. február 22. A Legfelsőbb Bíróság meghozta végzését, mellyel helyben hagyta a Győri Ítélőtábla korábbi határozatát: a Keszthelyi Izraelita Hitközség jogi személyiségét fenntartja és elutasítja a Mazsihisz kérelmét, hogy előbbit töröljék a nyilvántartásból.

Az LB döntése sokéves vita végére tett pontot. Mint 2006. márciusi cikkünkben beszámoltunk, azon év januárjában Goldschmied István, keszthelyi elnök levélben tudatta Zoltai Gusztávval, a Mazsihisz ügyvezető igazgatójával, hogy közössége kilép a Mazsihisz kötelékéből. Indoklásul egyebek közt ingatlanjaik önkényes elvételét jelölte meg, melyeket csak többéves huzavona és perrel való fenyegetés nyomán sikerült visszakapniuk.

A kilépés nyomán a Mazsihisz kérte a bíróságtól a keszthelyi közösség törlését a nyilvántartásból, arra hivatkozva, hogy annak jogi személyisége származtatott csupán, s így a kilépéssel megszűnik.

A bíróság mind első, mind másodfokon a keszthelyieknek adott igazat, s utolsó lépésként a Mazsihisz az LB-hez fordult felülvizsgálati kérelemmel. 2007. november 7-én az LB ezt is elutasította, így a Keszthelyi Izraelita Hitközség önálló egyházként fennmarad.

[popup][/popup]