Képregény a Holokausztról – Az iskolákban segédanyagként fogják használni

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Litera

2008. február 2. A magyar iskolákban is használni fogják Az igazság nyomában című holland képregényt, amely a Holokausztot dolgozza fel. Az alkotók célja volt, hogy a történetet minden megjelenő országban nemzeti sajátosságokkal ruházzák fel, hogy a diákok megértsék, a könyv saját országuk történetéről is szól.

A héten került a német, és a tervek szerint nemsokára a magyar iskolákba is az a képregény, amely a 20. század legsötétebb korszakát, a Holokausztot dolgozza fel. A Die Suche (Az igazság nyomában) című könyv igencsak különbözik a megszokott történelemkönyvektől, hiszen képregény formában dolgozza fel a Holokausztot. A történet egy Eszter nevű nőről szól, aki megpróbálja megtudni az igazságot Auschwitzba deportált családjáról.

Forrás: www.hdke.hu

Az alkotók szerint a képregény forma valóságosabbá és könnyebben befogadhatóvá teszi a témát a gyerekeknek. Julia Franz, az amszterdami Anne Frank Ház munkatársa a Guardiannak így nyilatkozott: “Nagyon nagy ismeretbeli hiányosságok vannak a kamaszok között. Legtöbbjük hallott már a harmadik Birodalomról, de tele vannak téves információkból és ismerethiányból fakadó előítéletekkel.”
Az alkotók legfontosabb célja a történet megírásánál és illusztrálásánál az volt, hogy a képregényt Hollandián kívül is tudják diákok és tanárok használni. A kötetet Magyarországon is tervezik megjelentetni: az amszterdami Anne Frank Ház és a Zsidó Történeti Múzeum közös munkájaként született meg a könyv magyar változata “Az igazság nyomában” címmel. A tananyag kifejlesztésekor nagyobb hangsúlyt kapott az áldozatok, a segítők, a be nem avatkozók és az elkövetők szerepe a holokauszt idején.

A munkafüzet feladataiban kérdésekre kell válaszolni a diákoknak a szereplők előtt álló dilemmákról és választásokról. A történettel való azonosulásnál fontos, hogy a diák megértse a könyv saját országának történetéről is szól. Ezért számos illusztráció szerepel a képregényben a zsidóüldözés jellegzetes vonásairól Németországban, Lengyelországban és Magyarországon. Az illusztrációk korabeli fényképeken alapulnak, amelyeket felismerhetnek a diákok akár saját történelem tankönyveikből is.
A képregény magyar iskolákba való eljuttatásához az amszterdami Anna Frank Ház, a budapesti Hannah Arendt Egyesület és a Holokauszt Emlékközpont pályázatot hirdetett, a projektben résztvevő iskolák számára 30 kötetet és munkafüzetet bocsát rendelkezésre.

[popup][/popup]