Keleti szél

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Külföld

Annak az egész világra valló kihatásai, hogy Kelet-Európa hanyatt-homlok rohan a demokrácia felé, már egészen nyilvánvalóvá váltak. Visszahatásai már a Közel-Keleten is érezhetőek, és messze ható konzekvenciái lehetnek Izrael számára.

Ezek közül a legközvetlenebb az, hogy több olyan kelet-európai ország, amely hirtelen megszabadult a korábbi szovjet uralomtól, újraértékeli Izraelhez fűződő viszonyát.

Az első, amelyik ezt megtette, Magyarország volt, amely a hatnapos háború után, annak következményeként megszakította diplomáciái kapcsolatait Izraellel, most pedig újra létrehozza azokat. A két ország egy előzetes külkereskedelmi egyezményt írt alá, amely étvágygerjesztőként is szolgálhat azokhoz az óriási üzleti lehetőségekhez, amelyek egy szabad Kelet-Európában Izraelre várhatnak. Várhatóan jövőre Lengyelország is felújítja kapcsolatait, és érezhető, hogy a Szovjetunió sem fog sokkal elmaradni mögötte.

A Szovjetunióban érvényes utazási korlátozások feloldásával az izraeli bevándorlás az 1988. évihez képest 67 százalékkal nőtt. Ez az év valóban a legjobb volt a szovjet alija számára az egész évtizedben. Néhány más kelet-európai országban is vannak nagyobb zsidó közösségek. Magyarországon például, ahol egyes nem hivatalos becslések szerint a zsidóság száma mintegy 120 000 fő. Izrael lehetőségei arra, hogy újabb bevándorlókat vonzzon, nyilvánvalóak.

Itt van óriási feladata a világ zsidóságának. A mostanában Kelet-Európába látogatók úgy találták, hogy ezekben az országokban a zsidók szomjaznak a judaizmussal és Izraellel kapcsolatos ismeretekre, de ugyanakkor sebezhetőek is a populista nacionalizmus újraéledésétől, amely könnyen irányítható.

A diaszpórában működő cionista közösségeknek osztozniuk kel a felelősségben Izraellel azért, hogy segítsék és neveljék azokat, akik keresik zsidó identitásukat, és cionista perspektívát kell adniuk számukra, amelyet hazájuk, ahová valók, eddig megtagadott tőlük. Megfelelő bátorítással ezek érdekfeszítő és megragadó idők lehetnek egy eddig elnyomott kisebbség számára.

(Zionist Review, 1990. január. Fordította: Horváth Beáta)

Címkék:1990-03

[popup][/popup]