Károly herceg kínban – “nem hagy békén az izraeli nagykövet”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2007. november 17. Az angol trónörökös tanácsadói nyilvánosságra került levelezésükben Izraellel kapcsolatos különös nézeteikről tesznek tanúbizonyságot.

   
  Károly herceg  

Kínos perceket okoztak az angol trónörökösnek saját tanácsadói, miután napvilágra került egy tervezett izraeli látogatásról szóló levelezésük.

A brit zsidó közösség hetilapja, a Jewish Chronicle úgy kommentálta az esetet, hogy “komoly kérdések” merültek fel Károly tanácsadóinak a zsidó államról vallott nézeteivel kapcsolatban.

A két illetékes először lelkesen értekezett arról, hogy az angol trón örököse meglátogathatja az izraeli parlamentet, a Knesszetet. Egyikük azonban később azt írta, hogy “nem hagyja békén az izraeli nagykövet”, és reméli, hogy az utazásból nem lesz semmi. “Ha elfogadnánk a meghívót, akkor nehéz lenne elkerülni, hogy Izrael ne használja fel Őfelségét nemzetközi megítélése javítására” – írta Clive Alderton, Károly külügyi és a vallási közösségekkel való kapcsolatokért felelős tanácsadója. A Jewish Cronicle ezek után jelentette meg erősen bíráló hangnemű vezércikkét.

A herceg sajtótitkára azzal védekezett, hogy belső emailekről volt szó, és hogy a herceg mindenképpen a kormány ajánlásaira támaszkodott volna. Hozzátette, hogy Károly jó kapcsolatokat ápol a zsidó közösséggel.

A brit zsinagógákban hagyomány, hogy az istentiszteletek során a királyi családra is áldást kérnek.

[popup][/popup]