Kafka összes – csehül

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. október 1. Első ízben teljes egészében cseh nyelven is megjelent Franz Kafka, a prágai születésű neves osztrák író összes műve.

  Franz Kafka  
  Franz Kafka  

Az elbeszéléseket és leveleket tartalmazó 13. kötet kinyomtatásával az egész mű cseh nyelvre fordítása befejeződött, 83 évvel az író halála után – jelentette be Prágában a Franz Kafka Társaság.

Életművét Kafka német nyelven hagyta hátra. A Prágában jómódú zsidó kereskedőcsaládban született író egyedülállóan érdekes művének cseh nyelvre fordítása 1990-ig meghiúsult a prágai kormányzat ellenállásán, amely “túlságosan reakciósnak” tartotta a kafkai víziókat.
A politikai fordulatot követően Franz Kafka Társaság hozzálátott a 360 ezer euróba kerülő terv megvalósításához. A munkálatokat a 77 éves cseh germanista, Kurt Krolop, a német nyelvű prágai irodalom világszerte elismert szakértője vezette. Kafka több műve még soha nem jelent meg cseh nyelven, néhányat pedig teljes terjedelmében újra lefordítottak.
Kafka a kommunisták 1948 évi hatalomátvétele előtt is nem kívánatos személy volt a “Cseh-Morva Protektorátus”-t létrehozó fasiszta megszállóknál. Germanisták mindig arra panaszkodtak, hogy Prága “cégérnek” használta az írót, művei ugyanakkor messzemenően ismeretlenek maradtak.
Forrás: STOP

[popup][/popup]