Judaisztikai Kutató-intézet New York-ban

Írta: Ács Gábor - Rovat: Archívum, Külföld

YIVO hírek

A New York-i székhelyű szervezet, a két világháború között alakult Vilnában, eredetileg főleg a kelet-európai zsidóság kulturális örökségének, történeti értékeinek ápolását tűzte ki célul. A tragédia után, amikor a baltikumi zsidó népességet szinte teljes egészében elpusztították, nem szűnt meg működni, hanem Amerikában újjáélesztve tevékenységét, a modem zsidó szellemi élet egyik legjelentősebb műhelyévé nőtte ki magát.

Negyedévi hírmagazinjából képet alkothatunk az intézet tevékenységéről.

Az egyik cikkből megtudhatjuk, hogy nemrégiben dr. Allan Nadler, kutatási igazgató és Marék Web, az archívum igazgatója Litvániában, Oroszországban, Ukrajnában és Lengyelországban jártak, ahol tárgyalásokat folytattak az öt éve ismét felfedezett, s a világháború után csodálatosan épségben maradt, közel 40 000 héber és jiddis könyvet, kéziratot, több száz tóra-tekercset őrző vilnai zsidó könyvtárat. Szerződéseket írtak alá, melyek lehetővé teszik az ottani zsidó könyvtárakban és hagyatékokban a kutatást.

Egy másik cikkből arról értesülhetünk, hogy a Ronald S. Lauder alapítvány támogatásával Szabó Veronika, aki a Szombatban is számos fordítást közölt, 1993-94-es év folyamán részt vesz a YIVO Uriel Weinreich Programjában, ahol jiddis nyelvet, irodalmat és kultúrát felölelő foglalatossága során, e területekkel bővebben megismerkedve, tudományos fokozatát készíti elő.

Hosszabb cikk foglalkozik Morc Chagall, az Intézettel fennálló kapcsolatával, még a kezdeti évekből (1929, 1935, Vilna) és később is. A könyvtárban ajánlásaival ellátott könyveket és albumokat őriznek. Marc Chagall javaslata nyomán indult meg az együttműködés a Zsidó Képzőművészeti Akadémia és az 1925 óta Vilnában virágzó Tudományos Kutató Intézet között.

Áttekintést olvashatunk könyvkiadásáról, a 63. YIVO kongresszus eseményeiről, szerteágazó kulturális, tudományos és művészeti tevékenységéről. Csak néhány címet: Max Weinreich, Hitler professzorai, a tudományosság része a németek zsidók ellen elkövetett gaztetteiben (YIVO, Yale University), Allan L. Nadler, Cionizmus Kelet-Európában (YTVO Conference), Az askenázi zsidók nyelvi kulturális atlasza, a tízkötetes kiadvány 2. kötete (YIVO Editorial), YIVO Évkönyv.

További híradásokból értesülhetünk, a varsói gettófelkelés 50. évfordulója tiszteletére rendezett kiállításról.

Részletes beszámolókat olvashatunk YIVO jótékonysági gálaestjéről, melyet az intézetet támogatók tiszteletére rendezett a Plaza Hotelben. Ezen megjelent Bill Clinton az USA elnöke is.

A hírmagazin felerészt angol, felerészt jiddis nyelven jelenik meg.

Ács Gábor

Címkék:1993-11

[popup][/popup]