János Pál: ״A világnak biztosítania kell a zsidó nép jövőjét”

Írta: Rajki András - Rovat: Archívum, Izrael

A pápa szentföldi látogatásának ideje ״közeleg”

János Pál pápa 1993 szeptember végén azt mondta Izrael Vatikánba látogató askenázi főrabbijának, Israel Launak, hogy a Gondviselés elviszi őt a Szentföldre és a látogatásának az ideje ״közeleg”.

Visszatérésekor Lau azt mondta az újságíróknak, hogy nehéz még a látogatás konkrét eredményeiről beszélni. De a találkozás légkörét melegnek és majdnem családiasnak ítélte.

Hozzátette, hogy a megbeszélés főként szellemi és történelmi síkon mozgott, és a pápa többször beszélt arról a hatalmas tragédiáról, ami a zsidó népet érte.

Lau idézte a pápát, aki azt mondta: ״A világnak biztosítania kell a zsidó nép jövőjét”.

Beszélgettek Krakkóról, ahonnan mindketten származnak. Bár a tárgyalás angol nyelven folyt, néhány szót lengyelül is váltottak egymással. Lau elmondta a pápának, mennyire zavarja, hogy az olasz tömegtájékoztatás őt rabbino capo-ként titulálja; jobban tet­szene neki az a lengyel kifejezés, ahogyan édesapját annak idején Krakkóban nevezték.

Lau elmesélt a pápának egy esetet, amelyet egy történész, Martin Gilbert jegyzett le. Eszerint a pápa aki abban az időben még csak egyszerű lelkész volt nem volt hajlandó egy keresztények által megmentett zsidó gyermeket megkeresztelni azután, hogy megtudta: a kisfiú anyja ezt helytelenítené. A pápa emlékezett az esetre és egy részlettel kapcsolatban még korrigálta is Gilbert szavait.

Lau a Libanonban eltűnt négy izraeli katona szüleinek kérésére felkérte a pápát, hogy járjon közbe a katonák érdekében. A pápa egy ״csatornát” ajánlott, amelyen át Lau majd Izrael római nagykövetén Avi Pazneren keresztül tudhat meg továbbiakat.

A pápa megelégedését fejezte ki, hogy nem ״lent”, a Vatikánban, hanem a pápa nyári szálláshelyén, a hegyek között fekvő Gandolfo kastélyban jött létre a találkozó.

Lau szerint a találkozón a két vallási vezető nem kegyel gyakorolt egymásnak, hanem egyenlő felekként tárgyaltak egymással. Láttam, hogy a zsidó hittel kapcsolatban megváltozott a hozzáállás, tette hozzá.

Már a találkozó előtt is Lau, aki egy Olaszországban megrendezett vallások közötti konferenciára jött, a tömegtájékoztatási eszközök kereszttüzébe került. A Corriere della Sera napilap szalagcímben idézte mondatát: ,,Isten szava szerint Jeruzsálem örökre a miénk.״

A konferencián Lau találkozott a tuniszi muftival és az algériai imámmal. Lau azt is megtudta, hogy a Szent Egyed Társaság a konferenciát szervező vallásos közösség jövőre Jeruzsálemben szeretné megtartani az összejövetelt.

Nem kívántam versenyre kelni az izraeli külügyminisztériummal mondta Lau, amikor arról kérdezték, hogy beszéltek-e a pápával a diplomáciai kapcsolatok felvételének kérdéséről.

A Jerusalem Post 1993. október 2-i számából fordította: Rajki András

A Jerusalem Post tudósításához tartozik, hogy 1993 decemberében hivatalosan is bejelentették: a Vatikán és Izrael Állam közölt létrejött a diplomáciai kapcsolat. Azt azonban még nem pontosították, mikor cserél a két állam nagykövetet. Feltehetően a diplomáciai kapcsolatok létesítése meg kell, hogy előzze II. János Pál pápa szentföldi látogatását. Megfigyelők úgy értékelik, hogy az Izrael-PFSZ megállapodás nagy szerepet játszott az Izrael által már régóta óhajtott, a Vatikán által viszont lassúbbra tervezett folyamat meggyorsításában.

  1. december 30-án Jeruzsálemben írták alá a dokumentumot Izrael és a Vatikán diplomáciai viszonyának teljeskörű helyreállításáról.

 

Címkék:1994-01

[popup][/popup]