Izraeli képregény: alkoholisták és antiszemiták a lengyelek?

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 10. Az izraeli napilapban megjelent képregény hatalmas felháborodást váltott ki Lengyelországban, ám az újság nem hajlandó bocsánatot kérni

Nyilvánosan tiltakozott Lengyelország tel-avivi nagykövete egy képregény ellen, amely néhány napja jelent meg a Háárec című izraeli napilapban. A Lengyelországban nagy felháborodást kiváltó rajzsorozat egyebek mellett alkoholistának és antiszemitának állítja be a lengyel társadalmat.

A képregény három fiatal zsidó lány lengyelországi vonatutazásáról szól a II. világháború idején. A vonat minden utasának torz arca van, némelyikük ábrázatát kiütések csúfítják el. Vodkát vedelnek, dohányoznak és trágár, megalázó szavakkal sértegetik a lányokat. A legközelebbi vasútállomás peronján éppen egy német katona bánik emberségesen velük, és cukorkával kínálja őket.

Agnieszka Magdziak-Miszewska tel-avivi lengyel nagykövet a képregény láttán nyilvános tiltakozó kampányba kezdett, amelynek keretében egy rádióbeszélgetésben ostobaságnak nevezte a rajzok közzétételét.

Lengyelellenes, rettenetes sztereotípiákat ábrázolnak” – jelentette ki Ilona Dworak-Cousin, a Lengyel Izrael Barátai Társaság elnöke, aki a Háárechez intézett levélben kelt ki a képregény ellen.

Izraelben számos befolyásos személyiség elhatárolódott a rajzoktól, de az újság nem hajlandó bocsánatkérésre.

(Forrás: AP/MTI/hirado.hu

[popup][/popup]