Izraeli katonai titkokat árult egy pszichiáter

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Index

2007. november 25. Egy az izraeli hadseregben tartalékos őrnagyként szolgáló pszichiáter állítólag már fél éve próbál meg folyamatosan katonai titkokat eladni külföldi titkosszolgálatoknak. A rendőrség szerint a férfi Irán mellett a Hamásszal és orosz titkosügynökséggel is emailen és faxon keresztül próbált kapcsolatba lépni.

Az izraeli hadsereg egyik tartalékosát, egy pszichiátert azzal gyanúsítanak, hogy titkos információkat ajánlott fel külföldi titkos ügynökségeknek, írja a Jerusalem Post. A vádirat szerint a november 14-én letartóztatott Davis Samir tartalékos őrnagyként hozzáférhetett titkosított anyagokhoz, köztük a lakosság evakuálásának vészforgatókönyveihez rakétatámadások esetén, valamint hírszerzési adatokhoz és műveleti értékelésekhez is.

A feltételezések szerint Samir 2007 áprilisában úgy döntött, hogy pénzért cserébe információkat ad át ellenséges elemeknek, és e-mailen keresztül kapcsolatba is lépett az iráni külügyminisztériummal. A levélben állítólag civilként és olyan izraeli tisztként mutatkozott be, aki elég jól ismeri az izraeli helyzetet. Emellett állítólag felajánlotta, hogy együttműködne Iránnal, és kész lenne részleteket is közölni. Néhány nappal később válaszoltak neki Iránból, de a rendőrség szerint semmi véglegesben nem állapodtak meg.

Azt is feltételezik, hogy 2007 augusztusában Samir otthonról faxokat küldött a londoni és a törökországi iráni nagykövetségekre és október közepén, miután nem kapott választ, újra próbálkozott. A rendőrség szerint november 3-án a férfi a Hamásszal is megpróbált kapcsolatba lépni, és ha ez még mind nem lenne elég, feltehetően névtelenül még az orosz titkosszolgálatoknak is küldött emaileket.

Samir helyzetét súlyosbítja, hogy az egyébként egy drog rehabilitációs klinikát vezető pszichiáternél még nagy adag marihuánát is találtak.

[popup][/popup]