Izraelben tovább gyűrűznek a brit bojkott hullámai

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 2. Nem szolgálja a közel-keleti béke ügyét, ha felfüggesztik a kapcsolatokat az izraeli intézményekkel – vélte Nagy-Britannia felsőoktatási minisztere. A szigetországban a palesztin probléma kezelése miatt döntöttek úgy az akadémiai és egyetemi kutatóintézetek, hogy nem fogadnak szakembereket Izraelből. 

Izraelben tovább gyűrűznek a brit bojkott hullámai. Nagy-Britannia izraeli nagykövete szerint az egyetemi tanárok szerdán megszavazott bojkottja, amely megtiltja a kapcsolatokat a zsidó állam akadémiai intézményeivel, nem befolyásolja a két ország kapcsolatát, és szemben áll a londoni kormány szándékaival. A brit felsőoktatási miniszter, is elítélte Izrael kiközösítését. Mint mondta, szerinte az nem segíti elő a közel-keleti békefolyamatot.

Izraelben az illetékes miniszterek nyilatkozatai után a Haifai Egyetem is bejelentette, hogy elutasítja az Angliában megszavazott döntést. A legtekintélyesebb jeruzsálemi héber egyetemen Alik Honigman professzor szólalt meg, és a régi Szovjetunió taktikájához hasonlította a britek lépését, amely tudományos kutatását politikai célokkal ötvözte.

A bojkott felhívásra válaszolt egy az agyrák kutatását támogató amerikai alapítvány vezetője is. Bejelentette, hogy a brit kutatók nem számíthatnak segítségére, mert mint írta, az angliai döntés Izraelt a legrosszabb országnak tünteti fel, miközben nem foglalkozik azzal a kegyetlen megszállással, amit az oroszok Csecsniában, vagy a kínaiak Tibetben tesznek.

Közben a Brit Közszolgálati Dolgozók Szövetsége is a gazdasági és a kulturális kapcsolatok megszakítására szólította fel a brit szakszervezeteket. Izraelt több oldalról is bojkott veszély fenyegeti. A legnagyobb dél-afrikai kereskedelmi szövetség is kampányba kezdett az izraeli javak és a diplomáciai kapcsolatok ellen.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

(Forrás: Magyar Rádió online)

[popup][/popup]