Izrael megszűnésétől tart Olmert

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Index

2007. december 1.

Az izraeli miniszterelnök Ehud Olmert szerint akár Izrael végét is jelentheti, ha nem sikerül két állam létrehozásáról megállapodni a palesztinokkal. “Ha eljön az a nap, hogy a két állam megteremtését célzó megoldás nem vezet sikerre, Dél-Afrika típusú harc kezdődik az egyenlő választójogokért. Amikor ez megtörténik, Izrael államnak vége lesz” – idézi a politikust a Haárec.

A Guardian egyébként úgy látja, hogy a miniszterelnök elsősorban támogatást akar szerezni az újabb béketárgyalásokhoz az egyébként eléggé szkeptikus izraeli lakosságtól. “Nem könnyű megérteni, hogy miért gondolja még mindig úgy annyi izraeli, hogy egy nagy Izrael béke nélkül jobb, mint egy kisebb Izrael békésen” – nyilatkozta a Haárecnak Tom Segew, elismert izraeli történész. Nem ez az első alkalom, hogy Olmert a dél-afrikai példával figyelmeztet: 2003-ban ugyanakkor a Haárecnek adott interjújában azzal érvelt, hogy Izraelnek egyoldalúan kellene meghatároznia a határokat, és ezzel párhuzamosan a gázai kivonulásról is beszélt.

Figyelik őket

Az annapolisi tárgyalások után a Fehér Ház a korábbi Nato parancsnok James Jones tábornokot nevezte ki az Egyesült Államok új közel-keleti megbízottjának. Jones feladatai közé tartozik majd, hogy figyelje mennyire tartják be az izraeliek és a palesztinok a biztonsági kérdésekben vállalt kötelezettségeket, amelyek az amerikaiak szerint a későbbi megállapodások alapját jelentik. “A biztonság megteremtése a Közel-Keleten a legbiztosabb út a közel-keleti békéhez” – kommentálta a kinevezést Condoleeza Rice amerika külügyminiszter.

Az előrejelzések szerint néhány éven belül kiegyenlítődhet az arabok és a zsidók száma a térségben, és idővel a zsidók kisebbségbe is kerülhetnek. A Guardian cikke szerint néhány palesztin továbbra is egy államot akar, amiben viszont egyenlő szavazati és állampolgári jogokat kapnának a palesztinok.

2008-ban már megbékélnének

A nyilatkozat azután jelent meg, hogy Olmert hazaérkezett az annapolisi nemzetközi Közel-Kelet konferenciáról az Egyesült Államokból, ahol Mahmud Abász palesztin vezetővel ígéretet tettek a hivatalos béketárgyalások újrakezdésére. A két vezető tervei szerint amerikai támogatással még 2008-ban megállapodnának a békéről.

George Bush amerikai elnök szerint az annapolisi találkozó volt az elmúlt hét évben az első érdemi megbeszélés a felek között, ami egyben reményteljes kezdetnek tekinthető a közel-keleti béke felé vezető úton.

A külföldi elemzők a legelején nem vártak túl sokat az eseménytől, azonban kicsivel a konferencia hivatalos megnyitása előtt a két oldal egyetértet, hogy tárgyalásokat kezdenek egy olyan egyezményről, ami mindre kitér majd, beleértve a legfontosabb kérdéseket is. A korábbi tárgyalási kísérleteket mindig meghiúsító kényesebb kérdések közé tartozik például Jeruzsálem jövője, a pontos határok vagy éppen a menekültek problémája.

[popup][/popup]