Izrael: Irán két év múlva “nukleáris kapacitás” birtokába jut

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 10. Irán 2009-ben “nukleáris kapacitás” birtokába jut, működőképes atomfegyverrel azonban legkorábban feltehetően csak három-négy év múlva rendelkezik majd – közölte kedden az izraeli katonai hírszerzés.

  Iran  
  A natanzi atomerőmű  

Az izraeli sajtóorgánumok által idézett hírszerzési tisztségviselők úgy vélték, hogy a zsidó állam találhat olyan iráni célpontokat, amelyeket hadereje megtámadhat. Az izraeli hadsereg külön egységet hozott létre abból a célból, hogy a különböző izraeli hírszerző szolgálatok értesülései alapján meghatározza a lehetséges iráni célpontokat – tette hozzá részletek említése nélkül az izraeli közszolgálati rádió.

Irán azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés jellegű, az áramtermelést szolgálja, számos ország mégis úgy véli: Teherán valójában atomfegyver előállítására törekszik.

Ehud Olmert izraeli kormányfő hétfőn Romano Prodi olasz miniszterelnököt fogadva hangsúlyozta: nem fogadhatja el, hogy Irán – amelynek elnöke Izraelnek a térképről való letörlésére hívott fel – bármilyen atomprogramot is folytasson, polgárit vagy katonait. Izrael sohasem ismerte el, hogy atomhatalom, külföldi szakértők szerint azonban kétszáz atomrobbanófejjel és a célba juttatásukhoz szükséges nagy hatótávolságú rakétákkal is rendelkezik.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]