Interjú Kertész Imrével a The Independent mai számában

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Kultúra

2008. január 12.

Németországi tartózkodásának “iróniájáról”, a “morózus” Magyarországról, és a demokráciáról mint kultúráról beszél Kertész Imre a The Independent pénteki számában.

Tibor Fisher magyar származású, Londonban élő író-újságíró készített interjút Budapesten Kertész Imrével, Nobel-díjas írótársával, a The Independent legnagyobb brit liberális napilap számára, melyben Kertész kifejti: nem tartja ironikusnak, hogy ideje nagy részét Berlinben tölti és hozzáteszi: egyébként is “itt (Magyarországon) tapasztaltam meg először a fasizmust, nem Németországban”. “Nagy volt az érdeklődés a holokauszt iránt” – fogalmaz az író a 90-es évekbeli németországi fogadtatásáról. “Nem moralizáltam, ők pedig magyar segítséggel megértettek valamit a múltból”.

Kertész Imre máig őrzi azt a levelet, melyben az egyik magyar kiadó antiszemitának bélyegezve utasítja vissza a Sorstalanság kiadását, mely végül 1975-ben látott napvilágot.

“A Sorstalansághoz a Kádár-rendszer szolgáltatta a nézőpontot” – deklarálja Kertész az interjúban Fisher megállapítását, miszerint Kertészt az egyik totalitárius rendszer – a Kádár-rendszer – inspirálta arra, hogy egy másiknak a mélyére lásson… De akkor miért nem ment 1956 után nyugatra ő is, mint 200 ezer másik magyar? “Nem maradtam volna, ha már nem kezdtem volna el írni … 27 évesen már nem tudtam megtanulni írni egy másik nyelven. A nyelv miatt nem távoztam” – mondja a Nobel-díjas író. És mi a véleménye az új, demokratikus Magyarország politikájáról? – kérdezi Fischer. “A demokrácia szó teljesen leértékelődött, nem is tudom igazán, mit jelent… azt mondanám, a demokrácia nem politikai rendszer, hanem kultúra” Kertész még annyit hozzátesz: Magyarország jelenleg “kissé morózus ország”.

Szó esik a cikkben a magyarországi zsidók korábbi és mai helyzetéről és a napjainkban is jelen lévő antiszemita irodalomról is, melyben Kertész arról beszél, hogy a legnagyobb zsidó közösség itt él Magyarországon és “bár az antiszemitizmus romboló, szívből jövő, de nem aktív…”.

“A magyar zsidók valóban magyarok akartak lenni.”- mondja és ez egybevág a napokban új könyvének (Kilenc magyar) bemutatóját ünneplő Kati Marton, amerikai származású magyar írónő könyvében is megfogalmazott állítással.

Kertész Imre 2002. október 10-én kapta meg az irodalmi Nobel-díjat, Stockholmban.

[popup][/popup]