Incidens Újlipótban: 17 éves az egyik tettes

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2008. április 8. A visszatérően ellenőrző rendőrök fogták el keddre virradó éjszaka a Hollán Ernő utcai jegyiroda ablakát betörő két férfit. Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a kerületi járőrök lettek figyelmesek arra, hogy a korábban már felgyújtott iroda ablakát két férfi betörte.

A rendőrök elfogták a 17 éves fiatalembert és 43 éves társát. Kedden reggel a XIII. kerületi Rendőrkapitányságon még tartott az elszámoltatásuk.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a XIII. kerületi Broadway Jegyirodában március 20-án vita támadt az eladók és egy vásárló között. A fiatal nő jobboldali körökben kedvelt zenekar koncertjére akart jegyet venni. Az iroda tulajdonosa szerint a nő sérelmezte, hogy 100 forintos kezelési költséget kértek a jegy közvetítéséért és hogy az eladó nem ismerte az adott zenekart. A nő állítólag zsidózni kezdett. A nő szerint azonban magyarsága miatt kidobták az irodából.

Április 1-jén, egy szélsőséges internetes oldal híradásait követően valakik molotov-koktéllal felgyújtották az irodát. A támadást a Magyarok Nyilai Felszabadító Hadsereg nevű, – a politikusok házai elleni molotov-koktélos támadásokat is felvállaló – szélsőséges szervezet vállalta magára.

Hétfőn a nőt pártfogoló szélsőjobboldali csoport és az ellenük fellépő civilek is be nem jelentett demonstrációt tartottak az irodánál. A rendőrség felkérte a tüntetőket a távozásra. Bozsó Zoltán, a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettese az MTV kedd reggeli műsorában elmondta, hogy a rendőrök gyülekezési joggal való visszaélés miatt feljelentették a tüntetések szervezőit.

A Független Hírügynökség információi szerint szélsőséges tüntetők közül Tomcat, az ismert blogger ellen, az ellentüntetők közül pedig Szabó György fideszes önkormányzati képviselő ellen indult eljárás.

[popup][/popup]