Íme az ügyeletes médiasztár – Fekete Pákó büszke Hitlerre

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hetek

2008. február 2. „Én nagyon-nagyon büszke vagyok a Hitlerre, mert legalább ő elmondja az őszinteséget, elmondja az igazságot.” A fenti idézet Fekete Pákótól, a hazánkban élő, nigériai származású előadótól származik.

   
  Fekete Pákó  

Mind a szociológia, mind a pszichológia ismeri azt az ellentmondásos jelenséget, amikor egy zsidó antiszemitává vagy egy fekete bőrű ember rasszistává válik. Arra azonban egyelőre nincs tudományos magyarázat, hogy a saját bevallása szerint „magyar kultúrát csináló” Fekete Pákó miként válhatott a hazai média egyik kulcsszereplőjévé.

Az 1994-ben Magyarországra érkező Oludayo Olapite feltehetően nem sejtette, hogy tizenegynéhány év elteltével a kereskedelmi televíziók és a bulvárújságok egyik sztárja lesz, hiszen a ma már Fekete Pákó néven ismert nigériai előadóművész eredetileg azért jött, hogy hazája ösztöndíjával nemzetközi jogot tanuljon az ELTÉ-n. Elmondása szerint három év elteltével megbukott, s ezzel meg is szakadtak tanulmányai. Pákó azonban nem tért haza, hanem egy afrikai zenekarban kezdett kongázni. Az ismertséget mégsem ez, hanem a magyar nótaéneklés hozta el számára. Annak ellenére, hogy Pákó kifejezetten hamisan, ráadásul magyarul alig érthetően énekel (és beszél), egzotikus produkciója – „Megy a gőzös”, „Száz forintnak ötven a fele”, „Kombiné” és hasonló szerzemények erotikus elemekkel vegyítve – nem várt áttörést hozott: a szintetikus alapú mulatós rock „koronázatlan királyává” vált. Mint egy korábbi interjúban kifejtette, szilveszterkor például hét fellépést kellett teljesítenie (egyenként 140 ezer forintos gázsiért), akkora az igény a produkcióra.

Pákót a média is hamar felfedezte, az utóbbi időben szinte úgy jár a kereskedelmi televíziók műsoraiba, mintha haza menne. Obszcén, trágár kiszólásait szinte senki nem sérelmezte, legfeljebb „kifütyülték” a durva szavakat. A TV2 Activity című szórakoztató műsorának tavaly decemberi forgatásán azonban minden addigi határon túlment. A többi vendég – Schobert Norbert, Anettka, Kelemen Anna, egykori pornószínésznő, Jakupcsek Gabriella – valamint Csiszár Jenő műsorvezető hümmögve vagy nevetgélve konstatálta a történteket, ám sem ők, sem a stáb nem tartotta problematikusnak – a 12 éven felülieknek szóló műsorban. Egyedül Havas Henrik fejezte ki egyértelmű rosszallását, majd a rendező kérlelése ellenére letette mikrofonját, és tiltakozásul elhagyta a stúdiót.

Bár a felvétel – Havas távozása miatt – végül nem került adásba, a You Tube-ra feltették, így az internetezők számára elérhetővé vált. Ezek után a Kurucinfo nevű – egyébként rasszista, antiszemita – online hírportál munkatársai nyilvánosságra hozták Fekete Pákó telefonszámát, és felszólították olvasóikat, hogy állandó hívásokkal büntessék a „primitív, arrogáns dzsungelmakit”.

A történteket követően jelentkezett be Pákónál interjúkérelemmel a Bombagyár nevű szintén szélsőjobbos rádió, mondván: szellemiségük és közönségük szinte teljesen azonos a kurucinfoéval, ám Pákó telefonszámának publikussá tételével nem értenek egyet, sőt, lehetőséget kívánnak adni valódi nézetei kifejtéséhez. A Bombagyár rádió (- és televízió) felvételén jelentette ki Pákó az Adolf Hitlerrel kapcsolatos ominózus mondatokat, továbbá éltette Szálasit, szidta a cigányokat és a zsidókat, majd a riporter instrukcióit követve náci módra karját lendítette.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

[popup][/popup]