Horogkeresztes zászló, Hitler-portré – Ciklon B a gyerekszobában

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hetek

2008. február 27. / Rimaszombati Andrea
Horogkeresztes zászló, Hitler-portré, SS-gyertyatartó: Kielben egy vérbeli nácirajongó nő neveli négy kislányát. Időközben már a legkisebb gyerek is rajzol hasonló képeket – a hatóságok azonban keveset tehetnek.

A Spiegel TV ijesztő képei valóságosak: egy 39 éves, négygyermekes nő lakásában a ruhaszárítón horogkeresztes zászló függ, a vitrinben egy portré Hitlerről, és SS-rúnákkal díszített gyertyatartó áll. A nő teljes nyilvánosság előtt, a kamerába állítja: „nemzetiszocialista vagyok”.

A riporter azon kérdésére, hogy tagadja-e a hölgy a holocaustot, azt válaszolja: „azt nem szabad”.

Szörnyű az a jövő, amivel a nő gyermekei néznek szembe, 7 éves lánya zsírkrétával és színes ceruzával tucatnyi horogkeresztet, SS-rúnát, és náci szimbólumokat rajzolt a gyerekszoba falára. A „88″-as szám is újra és újra feltűnik. Ez szélsőjobbos zsargon: az ábécében a H-betű a nyolcadik, ezért a két nyolcas a régi náci köszöntés, a „Heil Hitler” rövidítésének felel meg.

Különösen hátborzongató egy olyan részlet, ami első ránézésre talán nem is tűnik fel a felületes szemlélőnek. A bal alsó sarokban tisztán felismerhető egy tartály, amelyre gyermekírással „Zückon B” szavak vannak írva. Valószínűleg a gyerek a Ciklon B nevű gázra gondolt, amellyel 1941 és 1945 között a megsemmisítő táborokban zsidók millióit pusztították el. Az anya azonban csak ennyit mond a riporternek: „szerintem ez teljesen rendben van.” Annyi csak a baj, hogy a gyermek a szociális lakás falát firkálta össze, amit persze nem szabad.

Egy schleswig-holsteini alkotmányvédő jogász a Spiegel TV-nek elmondta: „az, hogy egy kislány ilyen környezetben nő fel, azt jelenti, hogy sosem lesz lehetősége valódi demokratává válni”. Ugyanezen véleményen van a kieli gyámhatóság is, de eddig nem tudtak semmit bevetni a 39 éves anya törvénysértő nevelési módszereivel szemben.

Időközben az államügyészség és a rendőrség is beavatkozott a kérdésbe, és azt vizsgálják, hogy indítsanak-e eljárást tiltott önkényuralmi jelképek használata ügyében, ami a német büntető törvénykönyv 86a paragrafusát érinti. Az egyetlen probléma, hogy ez a cikkely csak a nyilvános használatot emeli ki, az otthonit nem. Vagyis, ahogy az egyik hivatalnok fogalmazott: „alapvetően otthon minden polgár azt csinál, amit akar.”

[popup][/popup]