Horogkeresztek a zsinagóga falán

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2008. január 26. A révkomáromi eset időzítése alighanem szándékos: két nap múlva készül megemlékezni a városból elhurcolt zsidókról a helyi közösség. Ismeretlen tettesek horogkeresztet festettek pénteken a szlovákiai Révkomárom zsinagógájának falára.

A bűntény időzítése alighanem tudatos, mert a kis lélekszámú révkomáromi zsidó közösség a holokauszt világnapjának alkalmából két nap múlva készül megemlékezni a városból elhurcolt és haláltáborokban elpusztult embertársaikról.

A falra felfestették a 88-as számot is. Mivel a latin ábécében a nyolcadik betű a “H”, ezért neonáci szervezetek gyakran használják a “Heil Hitler!” üdvözlési forma rövidítésére, helyettesítésére.

A hitközséget képviselő Paszternák Tamás közleményben reagált a történtekre, amelyben arra kérte az embereket: tegyenek meg mindent az egyre erősödő gyűlölködés ellen, beszéljenek a vészkorszak áldozataitól, hogy ily módon megőrizzék emléküket, amely semmiképpen sem merülhet feledésbe.

Révkomáromban a II. világháború előtt háromezer zsidó vallású ember élt és három zsinagóga állt a városban. Ezek közül csak a legkisebb, a zsidó Menház épületében helyett kapott zsinagóga maradt meg, amelyet a ma Révkomáromban élő mintegy kétszáz zsidó használ.

A rendőrség megkezdte a nyomozást.

[popup][/popup]