Holokauszt tagadás is megeshet a tanórán

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 24. Torzulhat-e a történelem tanítása az iskolákban? – merül fel a kérdés, miután a napokban kisebb vihart kavart egy gimnáziumi tanár náci egyenruhás fotója. A tanár távozik az iskolából, a “jószívű SS-tiszt” képaláírást különösen kifogásoló ombudsman azonban vizsgálja az ügyet. A történelem tanárok egyesülete szerint néhány tanár elfogultan oktathatja a diákokat, ellenőrizni és kiküszöbölni azonban nagyon nehéz az ilyen eseteket.

Ha a közvélemény-kutatások szerint a kirekesztő eszmékkel azonosuló politikai erők támogatottsága 1-2 százalékra tehető, akkor a tanárok, iskolaigazgatók között is hasonló arányban fordulhatnak elő kirekesztő eszméket vallók, sőt olyanok is akadanak, akik tagadják a holokausztot – mondta az [origo]-nak Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének (TTE) elnöke.

Miklósi szerint megkérdőjelezhető például a szakmai alkalmassága annak a középiskolai tanárnak is, aki a wiw közösségi portálon látható fotón magyar SS-egyenruhába öltözve pózolt. “Egy jó szívű SS-tiszt” felirattal ellátott képen Kosaras Péter Ákos három diák társaságában látható. A kép – amelyet szerda délután eltávolítottak a wiw-ről – komoly visszhangot váltott ki.

Az ügy miatt csütörtökön a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium felmentette igazgató-helyettesi posztjáról Kosarast. Az iskola igazgatója az [origo] kérdéseire nem kívánt válaszolni, faggatózásunkra mindössze annyit mondott: Kosaras továbbra is iskolában fog tanítani. Pénteken aztán kiderült, hogy a munkaviszonya is megszűnik, azaz mégiscsak távozik az intézményből.

A tanár nem próbababa

A kép miatt vizsgálatot indított Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa. Az ombudsman az [origo]-nak elmondta: mivel a törvény pontosan nem szabályozza, mit hogyan kell oktatni, azt fogja vizsgálni, hogy a tanár elfogulatlanul, tárgyilagosan tanítja-e a történelmet, illetve mutatja-e be a különböző ideológiákat. Aáry-Tamás Lajos szerint mivel egyházi iskoláról van szó, az intézmény lehet elfogult a kereszténységgel szemben, de nem lehet elfogult a nácizmus irányába. Az ombudsman hozzátette: a bizarr képaláírás viszont épp erre utal.

A fotón szereplő Kosaras Péter Ákos telefonon nem kívánt válaszolni a kérdéseinkre, ehelyett két közleményt juttatott el az [origo]-hoz. Ezekben többek között azt írta, hogy a képen szereplő egyenruha a volt német haderő egyik magyar nyelvű alakulatának – a 25. Hunyadi hadosztálynak – az egyenruhája, amely egységet 1990 után a magyar bíróság felmentett a háborús bűnök vádja alól.  A közlemény szerint a kép egy teljesítménytúrán készült, amelyen a tanár mint katonai hagyományőrző vett részt. A tanár közölte azt is, hogy mivel az itt használt uniformisok közül kettőn német és szovjet önkényuralmi jelképek is szerepeltek, ezért a szervezők a rendezvényt bejelentették a rendőrségen is. A rendezvénynek nem volt sem politikai, sem propagandisztikus célja – fogalmazott Kosaras.

Az oktatási ombudsman szerint viszont a tanár nem egy próbababa, amelyre ruhákat lehet aggatni, hanem olyan személy, aki teljes egyéniségével részt vesz az oktatásban, amely példa a diákok számára is. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont vezető történésze szerint semmi szükség arra, hogy bárki is ápolja az elitalakulatnak számító német Waffen SS mintájára létrehozott 25. Hunyadi hadosztály emlékét. A második világháború végén, főként felsőoktatási intézmények hallgatóiból toborzott hadosztály létrehozása a németek kétségbeesett kísérlete volt arra, hogy különféle privilégiumok ígéretével újabb csapatokat toborozzanak – mondta a történész, aki szerint semmi szükség egy olyan hadosztály emlékére, amelynek Magyarország csak a háború elhúzódását köszönhette.

A Waffen-SS kötelékében

Kosaras neve korábban akkor bukkant fel, amikor a 2005. december 5-i népszavazás után cikket írt a Budakeszi Iránytű című helyi lapba. A cikkben a tanár a határon túli magyaroknak kettős állampolgárságára nemmel szavazókat “idegen lelkiséggel” vádolta, valamint azt írta róluk, hogy a “nemzetünk, családjaink leghalálosabb ellenségei”. A Történelemtanárok Egylete burkolt zsidózásnak minősítette az a cikkben megfogalmazottakat, és elhatárolódott a tanártól. A TTE különösen aggályosnak tartotta, hogy Kosaras igazgató-helyettesként írta alá a cikket.

Ugyanebben az évben megjelent a Magyarok a Waffen-SS kötelékében című könyve is, amelyet Kosaras volt SS-tag nagyapja emlékének ajánlott. “A könyvet olyan ember rakta össze, aki a történelemből nem tanult semmit” – mondta a kötetről a Holokauszt Emlékközpont történésze. Szita szerint a könyv tipikus revizionista irodalom, amely az SS tagjait kizárólag mint hősöket mutatja be. A történész szerint a többi ilyen kiadványhoz hasonlóan ebben sincs feltüntetve a kiadó címe, csupán postafiók cím szerepel a könyvben. Kosaras az [origo]-hoz eljuttatott közleményében azt írta: “a könyv nagy sikert aratott, tagadhatatlanul ütköztetve hadtörténészek véleményét”.

Amikor az igazgató antiszemita

Varga László történész szerint főként a nácizmus tartozik olyan korszakok köze, amelynek tanítása során előfordulhat, hogy néhány tanár saját radikális nézeteit is ismerteti. A történész szerint ezen belül is Magyarország német megszállása, illetve a zsidóság deportálása számít olyan témának, ahol előfordulhat a torzítás. Általában a magyar politikai felelősséget szokták elfelejteni ezekben a kérdésekben – mondta Varga.

A Történelemtanárok Egylete a gyakorlatban ezt akkor tapasztalta, amikor 2005-ben Holokauszt-csomagokat küldtek az iskoláknak. Néhány esetben előfordult az, hogy az igazgató a kukába dobta a csomagot, mondva, hogy amíg ő vezeti az intézményt vezetik, addig a vészkorszakról szóló tájékoztató helye a szemétben van.

Mivel nehéz ellenőrizni, hogy mi zajlik a tanteremben, ezért nem könnyű fellépni az ilyen esetek ellen. Miklósi szerint az ilyen ügyekben hivatalból fel kell lépnie a többi tanárnak, vagy az intézmény fenntartójának. Szakmai segítség kérhető a szaktanácsadótól vagy a szakmai egyesülettől is. De megoldás lehet az is, ha a szülők, vagy az adott település polgárai szólalnak fel, és közlik, hogy ez a magatartás sérti őket – mondta az egyesület vezetője.

(Forrás: Origó)

[popup][/popup]