Hitler-balhé Karlovy Varyban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 12. Éles vitát váltott ki Csehországban, hogy a náci Németország vezérének neve is szerepel a magyarok által is kedvelt nyugat-csehországi fürdőváros hivatalos honlapján a híres látogatók névsorában. 

Karlovy Vary honlapján a fürdőváros híres látogatóinak sorában Adolf Hitler olyan személyiségek társaságában szerepel, mint például Ludwig van Beethoven és Wolfgang Amadeus Mozart zeneszerzők, Wolfgang Geothe költő, Nagy Péter orosz cár, Mária Terézia osztrák császárnő, Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár, vagy Václav Havel cseh államfő.

Adolf Hitler 1938 októberében valóban ellátogatott az akkor többségében német Karlsbadba, miután – az 1938 márciusában az osztrák nemzetiszocialisták közreműködésével végrehajtott Anschluss mintájára – 1938 áprilisában megszavaztatta a szudétanémetek számára teljes autonómiát követelő “karlsbadi programot”.

A szövetségesek engedtek Hitler követeléseinek, Prágát felszólították a szudétanémet területek átadására. A német Wehrmacht bevonult Csehország és Morvaország területére, 300 ezer cseh került a Német Birodalomba. A Harmadik Birodalom ezzel vált Európa legerősebb hatalmává.

“Híres volt, az biztos, csak éppen nem jó értelemben. A nevét ezért inkább nem tüntetnénk fel” – mondta Neklan Strecha, a fasisztaellenes harcosok szövetsége városi szervezetének elnöke. A többi hírességtől eltérően Hitler neve mellett semmiféle megjegyzés nincs, hogy miért is szerepel a névsorban. “Ez nagy hiba. Legalább meg kellene magyarázni, de talán még jobb lenne, ha törölnék a névsorból” – szögezte le Neklan Strecha. Hozzátette: “Ha valaki híres emberekről beszél, akkor gyakorlatilag mindenki pozitív személyiségekre gondol. Ilyen értelemben Hitler nevének felvétele a listára az emberekben azt a téves érzést keltheti, hogy ő is pozitív személyiség.”

“Akár tetszik, akár nem, tény, hogy Adolf Hitler járt a városunkban. Ha azonban szerepeltetése ilyen elutasító reakciókat vált ki, akkor talán jobb lenne, ha a város illetékesei kivennék a névsorból” – hangoztatja Stanislav Burachovic, helytörténész, aki maga is részt vett a névsor összeállításában.

Renata Hybnerová, a polgármesteri hivatal szóvivője a vitákkal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a névsort a városi tanács újra megvitatja, s esetleg módosításokat hajt végre benne. “Amennyiben valóban ilyen indulatokat gerjeszt Adolf Hitler, akkor valószínű, hogy neve mellé magyarázó jegyzetet teszünk. Látogatása Karlovy Varyban azonban történelmi tény” – jelentette ki.

Ungarischer Schriftsteller, Komponist, Dichter

A híres magyar látogatók közül három személyiséget emelt a város vezetése a névsorba (zárójelben látogatásuk évével): Liszt Ferenc (1853), Arany János (1869) és Móra Ferenc (1930). Arany Arányként van feltüntetve.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma-Kokes János, Prága) 

[popup][/popup]