Hírek

Írta: Archívum - Rovat: Archívum

Hírek

ÚJ NEMZETKÖZI ZSIDÓ TÉVÉCSATORNA INDUL Chai TV néven 2003 januárjától új, nemzetközi zsidó tévécsatorna kezdi meg működését. A független műholdas csatorna, mely honlappal is rendelkezik, a zsidó di­aszpórát fogja ellátni izraeli és zsidó hírekkel. Az Európa, Észak- és Dél-Amerika felé sugárzó adó angol és francia nyelven fogja sugározni adása­it, és létrehozói arra törekednek, hogy mind tartalmilag, mind technikailag magas színvonalú műsort állítsanak össze.

A Chai – saját felfogása szerint – pluralisztikus lesz, a zsidó világ szám­talan irányzatát megszólaltatja majd. A pluralizmus viszont azt jelenti, hogy sem az izraeli belpolitika nagy és fe­szítő kérdéseiben, sem más ideológia kérdésben nem akarnak közvetlenül állást foglalni. Hét napon át sugároz majd, 24 órán keresztül, tehát szombaton is: olyan régiók számára, ahol még nem jött be vagy már kiment a Sábát.

A Chai TV atyja Michel Silber fran­cia zsidó üzletember, aki párizsi és jeruzsálemi szakemberekkel akar együtt dolgozni. Jacques Lublin igaz­gató és hírigazgató korábban az I Television vezetője és a La Tribune ne­vű napilap főszerkesztője volt. A Chai TV további irányítói is fontos szerepet töltöttek be a francia nyilvá­nosságban.

A tévé izraeli szerkesztőségét – töb­bek között – Mike Greenspan, vete­rán CNN riporter, Michel Ilouz, az el­ső francia tévécsatorna, a TF 1 koráb­bi újságírója és Michel Grynszpan, az ISRATV munkatársa alkotja. A Chai TV már szerződést kötött az izraeli Második Csatornával, hogy ki­zárólagosan átveheti és használhatja filmjeit.

MAURICE PAPONT SZABADON ENGEDTÉK Maurice Paupon a második világháború idején, a Vichy-kormány hiva­talnokaként mintegy 1600 zsidó halálbaküldéséért volt felelős. A most 92 éves Papont, akit 1998-ban ítélték el kollaboráns tevékenységért egy párizsi feljebbviteli bíróság helyezte szabadlábra a követ­kező indokkal: „egészsége nem teszi lehetővé, hogy börtönben maradjon”. A ná­civadász Serge Klarsfeld, a Franciaor­szágból Deportált Zsidók Fiai és Lányai nevű szervezet elnöke arra figyelmezte­tett, hogy Papon szabadlábra helyezése a politikai szélsőjobboldal megerősödésé­hez fog vezetni Franciaországban. „Papon szabadon bocsájtása a közrend arculcsapása, mivel emberiség elleni bűntettről van szó. Legitimálja a rablást’ – mondta Klarsfeld. Az izraeli külügyminiszter-helyettes, Michael Melchior szintén élesen bírálta a döntést, mivel – szerinte – az an­tiszemita elemeket fogja bátorítani.

PUTYIN NYUGTATJA IZRAELT Ariel Saron miniszterelnök nemrégiben hivatalos látogatáson, Moszkvában járt, ahol találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az elnök, Mihail Kasnyov miniszterelnök és Igor Ivanov kül­ügyminiszter megnyugtatta Saront, hogy Oroszország nem ad el föld-levegő ra­kétákat Szíriának. Izrael számára azért fontos az orosz-szíriai fegyverüzlet meg­hiúsulása, mivel a rakéták a Hezbollah kezére kerülnének. A főleg Dél-Libanonban működő terrorszervezet rendszeresen rakétázza az észak-izraeli váro­sokat és kibbucokat.

Saront elkísérte útjára a tavaly nyári a tel-avivi Dolphinarium nevű tenger­parti diszkóban történt terrormerénylet három Oroszországból származó túl­élője is.

IZRAELI ÁLDOZAT VESÉJE PALESZTIN GYERMEKNEK A Skóciából alijázott Jesner család Yoni nevű 19 éves fia nemrég halt meg, amikor a tel-avivi Allenby utcán felrobbantotta magát egy palesztin merénylő. A család az elhunyt fiú két veséjét egy kelet-jeruzsálemi kislánynak, Yasmin Abu-Ramilának ajánlotta fel. Az egyik vesét már be is ültették.

Címkék:2002-11

[popup][/popup]