Hírek

Írta: Archívum - Rovat: Archívum

Hírek

RUGALMAS STRATÉGIA Noha nem része a Wye Plantation-ben kö­tött megállapodásnak, Izrael – gesz­tusként a palesztinok felé – 20 ezerrel megemeli az országba bebocsájtható palesztin munkavállalók kvótáját. Az elmúlt évek terrorcselekményei miatt az Izraelben dolgozó palesztinok szá­ma radikálisan csökkent: elsősorban többgyerekes házasembereknek volt esélyük a bebocsáttatásra, mivel az öngyilkos terroristák általában a nőt­len tinédzserek soraiból verbuválód­nak. A Hamasz azonban „rugalma­san” reagál az eseményekre: az a me­rénylő, aki 1998 októberében Hebronban az ágyában agyonszúrta Slomó Ra’anan rabbit, majd néhány nap­pal később kézigránátot hajított egy Beér Seva-i buszmegállóra, ötgyerme­kes családapa volt.

INGYEN IZRAELI ÚT – MINDEN TIZENÉVESNEK Az amerikai zsi­dó szervezetek éves közgyűlésén (melyet a zsidó állam ötvenedik szüle­tésnapja alkalmából Jeruzsálemben tartottak) új program indításáról hatá­roztak. Az elnöklő Charles Bronfman milliárdos, a World Jewish Congress elnöke bejelentette a Birthright Israel (kb: a születés jogán Izraelbe) prog­ram elindítását. A terv értelmében (melyre az első évben 300 millió dol­lárt akarnak összegyűjteni) a világ minden országában jogot nyernének a 16 és 25 év közötti zsidó fiatalok egy ingyenes izraeli útra. Az izraeli kormány nevében Benjamin Netanjahu miniszterelnök jelentette be csat­lakozását, 20 millió dollárt ígérve az első esztendőre. Ezzel egyben megfordul egy ötven éve egyirányú folya­mat: most első ízben Izrael ad pénzt a diaszpóra zsidóságának.

92 SZÁZALÉK AZ ATOM­BOMBA MELLETT A megkérde­zett izraeliek 70 százaléka támogat­ná atomfegyver használatát, ha Izra­elt „nem hagyományos fegyverek­ből” érné támadás. Ez derül ki a Tel-Aviv-i egyetem nemrég közétett fel­méréséből. Az adatok szerint a meg­kérdezettek 92 százaléka támogat­ja, hogy Izraelnek atomfegyvere van, míg tíz évvel ezelőtt ez az arány csak 78 százalék volt.

Címkék:1999-01

[popup][/popup]