Hírek

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Külföld

Az amerikai bevándorlási jogszabályok szigorítása az orosz zsidók bevándorlását is megnehezítené – aggódnak az orosz zsidók érdekképviseleti szervezetei az USA-ban. Tavaly a szabályozás 110 ezer menekült befogadását engedélyezte, ennek keretében 33 852 zsidó érkezett az ígéret földjére.

*

A zsidó férfiak nagyobb arányban szenvednek depressziótól, mint a nem zsidók – legalábbis Amerikában, ahol egy vizsgálat tanúsága szerint a zsidó férfiak 13 százalékát sújtja ez a kór, szemben a nem zsidók 5, 4 százalékával. A magyarázatot a szakértők abban vélik megtalálni, hogy a zsidók kevésbé hajlamosak bánatukat alkoholba fojtani.

*

Az amerikai konzervatív zsidóság ingyenes „tanácsadó” telefonvonalat létesített azok számra, akik a zsidó közösségbe szeretnének betérni. Fennállásának két hónapja alatt a tanácsadók már több száz hívást fogadtak. A jelentkezők többsége olyan nem zsidó, aki zsidó partnere, élettársa miatt érdeklődik a judaizmus iránt. A tanácsadó telefonvonal középutat jelent a betérést ellenző ortodoxia és az azt kifejezetten bátorító reformmozgalom között. „Mi nem kezdeményezzük a betérést, de ha megkeresnek bennünket, szívesen fogadjuk őket” – mondta a mozgalom egyik képviselője.

Címkék:1995-09

[popup][/popup]