Hírek 2

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Külföld

Innsbruck új zsinagógája

Tirol fővárosában, a Sillgassén, ahol 1938 novemberében a pogromhősök szétdúlták a zsinagógát (a maradványokat 1943-ban bombatámadás pusztította el), új közösségi házat kap a város kisszámú zsidósága.

Az ötmillió schillingnyi költséget egyenlő arányban viseli Innsbruck városa, a tiroli tartományi kormány és az Osztrák Köztársaság. Az új épület földszintjén alakítják ki a 60 négyzetméteres zsinagógát, ahol ötven imádkozónak jut hely. Amint a helybéli hitközség elnöknője, Fritsch asszony elmondta az Allgemeine Jüdische Wochenzeitung munkatársának, az imaház berendezése igen szerény lesz.

A vendéglátó: Berlin

Több mint ötven év után hajdani zsidó emigránsok népes csoportja látogatott el Berlinbe. A 280 vendég a berlini szenátus meghívásának tett eleget. Alaposan megnézték a régen látott, romjaiból feltámadt és most újra egyesült várost, mely változatos kulturális programot kínált nekik. A vendégség negyedik napján a berlini zsidó közösség székházában ebéden vettek részt. A városházán Diepgen kormányzó főpolgármester köszöntötte a négy világrészből érkezett egykori berlini zsidókat.

Az immár egységes berlini hitközségnek ma közel nyolcezer tagja van. Nemrégen még csak 6200 volt: a gyarapodás a szovjet zsidók bevándorlásából adódott.

Auschwitz tagadásáért büntetés jár

Az osztrák Legfelső Bíróság jóváhagyta azt az 1990 elején meghozott elsőfokú ítéletet, amely elmarasztalta az 1924-ben született Herbert S. osztrák állampolgárt. A vádlott ezer példányban kinyomtatott egy röpiratot, amelyben azt állította, hogy a náci koncentrációs táborokban nem történt meg emberek tömeges megsemmisítése mérgesgázzal és hogy mindez csak hazug propaganda.

A vádlott semmisségi panaszát a Legfelső Bíróság minden pontban elutasította, és rámutatott: a röpiratban foglaltak ellenkeznek azzal az elfogadott és tudományosan bizonyított történelemfelfogással, amelyre a Legfelső Bíróság számos korábbi döntése is támaszkodik.

Zsidók és kurdok közös vádat emelnek

Bonnban április elején együtt jelent meg a sajtó képviselői előtt három iraki kurd és négy izraeli zsidó. Mirza Ilyas, Haci Ibrahim és Muna Jamil, akik Szaddam Huszein gáztámadásai következtében összesen hat gyermeküket vesztették el, valamint Irit Galili, Szimcha és Daszna Halitzer, továbbá David Bedein újságíró és Jack Golbert ügyvéd bejelentette: magánvádat emelnek a Pilot Plánt és a Karl Kolb cégek ellen, amelyeknek részük volt Irak felfegyverzésében.

A kurdokat a fenyegetett népek védelmében létrejött németországi egyesület ügyvédje képviseli a perben. Ez a szervezet évek óta igyekezett figyelmeztetni a közvéleményt arra, hogy az iraki kormány mérgesgázt vet be a kurdok és az Irakban élő keresztény asszírok ellen.

 

Címkék:1991-06

[popup][/popup]