Hírek

Írta: V.Gy. - Rovat: Archívum, Külföld

ZÜRICH: Anna Frank és kora című vándorkiállítás májusban Zürichben volt látható. A 600 dokumentumot az amszterdami Anna Frank Központtal állították össze. A kiállításon adták át a svájci alapítású Anna Frank-irodalmi díjat, amelynek összege 20 ezer frank, vagyis 1300000 forint.

Szeptember 25-én kerül a svájci par lament elé a rasszistaellenes törvény, amelynek elfogadása érdekében már jelentős személyek és a névtelen polgárok tömegei folytatnak kampányt. Martin Rosenfeld főtitkár a svájci Izraelita Hitközség Szövetségének nevében támogatóan nyilatkozott, az akcióról, emlékeztetve arra, hogy az országban évszázadok óta élnek együtt különböző nemzetek, mégis szükséges a törvény a mind erősebb nyugtalanság ban és félelemben élő világban.

JOHANNESBURG: a Dél-Afrikai Köztársaságban bekövetkezett hatalmi változás növeli az ország 90 ezer zsidójának bizonytalanságát. Az elmúlt években egyrészt egy lehetséges polgárháborútól tartottak, másrészt az őslakosság fehérellenességétől, illetve a búrok antiszemita nacionalista szárnyának hatalomra kerülésétől. A 27 évig börtönben ült Nelson Mandela vezette Afrikai Nemzeti Kongresszus elsöprő választási győzelme után pedig félnek a gazdasági zűrzavartól és az ANK-kal évtizedekkel ezelőtt jó viszonyt kialakított, szélsőséges arab szervezetek befolyásától.

A zavaros helyzet gyarapítja a kivándorlók számát az USA-ba, Kanadába és Izraelbe. Már kétezren jelentették be, hogy az idén visszatérnek őseik földjére, alijáznak.

Címkék:1994-06

[popup][/popup]