Hegyi: Izrael és a palesztinok is saját szélsőségeseik foglyai

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Metró

2008. február 20. Az izraeli-palesztin feszültségben mindkét fél saját szélsőségeseinek foglya, és átfogó béke csak akkor születhet meg, ha a nemzetközi közösség határozottan kikényszeríti a békés rendezést – vélte Hegyi Gyula (MSZP) európai parlamenti képviselő a témáról az EP strasbourgi plenáris ülésének margóján tartott szerdai sajtótájékoztatón, amelyről közleményt juttatott el az MTI brüsszeli irodájához.

A közelmúltban a térségben járt az Európai Parlament tényfeltáró bizottsága, ennek tagjai számoltak most be tapasztalataikról. Egyebek között úgy vélték, humanitárius katasztrófa fenyeget. A gázai kórház betegei, így a koraszülöttek és a dialízisre szorulók, állandó életveszélyben vannak az áramszolgáltatás ismétlődő leállítása miatt.

Csütörtökön a strasbourgi parlament határozatot készül elfogadni a palesztinai helyzetről. A tényfeltárók azt javasolják, hogy az EP ebben szólítsa fel Izraelt a Gázai övezet blokádjának azonnali megszüntetésére, ugyanakkor ítélje el a Gázából kiinduló rakétatámadásokat izraeli civil célpontok ellen.
Luisa Morgantini, a parlament olasz alelnöke döbbenetesnek nevezte, hogy a demokratikusan megválasztott palesztin képviselők közül negyvenheten izraeli börtönben vannak, s Palesztinában az izraeli hatóságok mintegy hétszázezer ember ellen kezdeményeztek valamilyen eljárást.

Philippe Morillon tábornok, az egykori boszniai békefenntartó erők parancsnoka szintén az erős nemzetközi fellépést sürgette – derül ki a közleményből.

[popup][/popup]