Hamász-rakéta gyilkolt egy izraeli kibucban. Izraeli válaszcsapások civil áldozatokkal

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

MTI

2008. június 6. A katonai műveletek számának emelkedését, mintsem a tűzszünet megkötését várja Ehud Olmert izraeli kormányfő azt követően, hogy csütörtökön egy a Gázai övezetből kilőtt rakéta megölt egy izraeli állampolgárt.

Olmert az Egyesült Államokban tett háromnapos látogatását befejezve az Andrews légitámaszponton nyilatkozta ezt. “Úgy tűnik nekem most, hogy közelebb vagyunk a katonai műveletekhez, mint bármely más megoldáshoz” – fogalmazott újságírók előtt Olmert azokra az közvetítő erőfeszítésekre hivatkozva, amelyeket Egyiptom fejt ki a zsidó állam és a Hamász radikális palesztin szervezet közötti fegyvernyugvási egyezmény tető alá hozása érdekében.

Csütörtökön egy embert megölt, ötöt megsebesített az övezetből kilőtt rakéta Izrael déli részén. Pár órával később izraeli válaszcsapásban meghalt egy palesztin kislány.

A gyilkos rakéta Nir Oz kibucba csapódott be. A sebesültek egyikének súlyos az állapota. A támadást a Hamász katonai szárnya hajtotta végre, saját bejelentése szerint három aknagránáttal. Az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok a támadások folytatását ígérte.

Izraeli légi csapás a Gázai övezetre

Az izraeli légierő péntekre virradóra csapást mért a Gázai övezetre. A támadásban legkevesebb tíz civil megsebesült – közölték helyi kórházi források. A célpont egy Bét-Lahíjában lévő épület volt, amely a Hamász radikális palesztin szervezet milicistáinak egyik laktanyája.
Az izraeli hadsereg egyik szóvivője megerősítette, hogy a támadást egy Hamász-támaszpont ellen hajtották végre, és az illetékes azt is jelezte: válaszcsapás volt arra a palesztin rakétatámadásra, amely csütörtökön egy izraeli állampolgár életét kioltotta.

Összecsapások a Gázai övezetben: Meghalt egy palesztin fegyveres és megsebesült egy izraeli katona

Meghalt egy palesztin fegyveres és megsebesült egy izraeli katona péntek reggel a Gázai övezetben azokban az összecsapásokban, amelyek az övezetbe behatoló egyik izraeli páncélos egység és a Hamász radikális palesztin szervezet emberei között pattantak ki – közölték egészségügyi és katonai források.
Az áldozatul eső palesztin a Hamász katonai szárnyának, az Ezzedín el-Kasszám Brigádoknak a tagja volt.
A Hamász közölte, hogy harckocsi-elhárító rakétával támadták az izraelieket, és megsebesítettek egyet közülük.
Az izraeli hadsereg megerősítette az összecsapás tényét, és azt is, hogy megsebesült egy katonája.
Előzőleg az izraeli légierő hajnalban csapást mért az övezetre. A támadásban legkevesebb tíz civil palesztin megsebesült – közölték helyi kórházi források. A célpont egy Bét-Lahíjában lévő épület volt, amely a Hamász radikális palesztin szervezet milicistáinak egyik laktanyája.

[popup][/popup]