Gyurcsány fogadta a Zsidó Világkongresszus elnökét

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Nethírlap

2007. november 26. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hivatalában fogadta Ronald S. Laudert, a Zsidó Világkongresszus idén nyáron megválasztott elnökét, valamint a Világkongresszus és a MAZSIHISZ vezető tisztségviselőit.

   
  Ronald S. Lauder a Zsidó Világkongresszus elnöke  

A miniszterelnök a Zsidó Világkongresszus elnökének érdeklődésére a magyarországi antiszemita és szélsőjobboldali megnyilvánulásokat elutasítva kifejtette: a magyarság túlnyomó része osztja az Európai Unió alapvető értékeit, amelyekbe nem fér bele az antiszemitizmus, és elutasít mindenfajta faji, vallási diszkriminációt.

A kormányfő meggyőződését fejezte ki, hogy a demokrácia védelme megköveteli bizonyos szélsőséges nézetek terjesztésének jogi korlátozását. A kormány ennek szellemében nyújtotta be az Országgyűlésnek a diszkrimináció és gyűlöletkeltés elleni törvény tervezetét.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a magyar társadalom érdeke, hogy a magyarországi zsidó közösség tradícióit, kultúráját megőrizve és gazdagítva biztonságban éljen, boldoguljon és alkosson Magyarországon. A kormány az oktatás és a felvilágosítás eszközeivel kíván hozzájárulni, hogy értékeink kölcsönös megismertetésével erősítsük az egymás iránti bizalmat és megbecsülést.

A Zsidó Világkongresszus vezetőit a miniszterelnöki találkozó után fogadta Medgyessy Péter volt miniszterelnök is, aki rövid tájékoztatást adott a magyar politikai közéletről, a reformok alakulásáról.

[popup][/popup]