Gulyásfasiszták: osztrák magazin a Magyar Gárdáról

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. szeptember 3. Gulyásfasiszták címmel közölt kétoldalas cikket hétfőn megjelent számában a Profil című osztrák hetilap. A lap alcímében megállapította, hogy a szélsőjobboldali Magyar Gárda létrehozása a határokon túl is feltűnést keltett, ám néhányan a magyar politikai elitből üdvözölték azt.

A magazin megszólaltatta Vona Gábort, a Jobbik vezetőjét, a gárda megalapítóját, aki az interjúban a hetilap minősítése szerint visszafogottan beszélt a csoport küldetéséről, és kerülte azokat a kifejezéseket (“magyarság”, “önvédelem”, “nemzeti ébredés”), amelyek beszédeiben és írásaiban rendre visszatérnek. Vona kifejtette, hogy nem utasítják el a jogállamot, hanem igazi demokráciát akarnak, amely 17 évvel a fordulat után még nem jött létre Magyarországon. Közölte azt is, hogy a gárda “ártalmatlan… civil szerveződés”, és a körülötte kavart vihart valójában a média keltette. Arra a kérdésre, hogy ha ez így van, akkor miért van szükség a katonás megjelenésre, az egyenruhára, a masírozásra és a sapkán viselt, vitatott jelvényre, a Jobbik elnöke azt válaszolta, hogy “ezek elsősorban a fiatalok lelkesítésére szolgálnak”.

Hasonló szellemben nyilatkozott Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője, a gárda társalapítója is. Egyebek között elmondta, hogy a csoport egyáltalán nem félkatonai szervezet, és lőgyakorlatokat is csak azért tűztek ki a tagok számára, hogy háború esetén a rosszul felszerelt magyar hadsereg segítségére legyenek.

Az osztrák hetilap úgy vélekedett, hogy augusztus 25-én, a gárda első tagjainak a felesketésén azonban “az ügy nem tűnt ilyen ártalmatlannak”, és Vona szájából akkor egészen másmilyen beszéd hangzott el, mint amilyen hangnemet most a Profilnak adott nyilatkozatában megütött. A magazin beszámolt arról is, hogy a masírozó gárdisták képe kül- és belföldön egyaránt heves visszhangot váltott ki. Utalt a Spiegel című német hírmagazin jelzőire (“antiszemita'”, “neofasiszta”), majd idézte Tamás Gáspár Miklóst, aki a gárdát “egy fasisztoid párt félkatonai szervezetének” minősítette.

A Profil megítélése szerint a Magyar Gárda létrehozása csupán a legutóbbi lépés annak a magyar jobboldalnak a kifejlődésében, amely Gyurcsány Ferenc tavaly szeptemberben nyilvánosságra került “hazugságbeszéde” óta felszálló ágban van. A miniszterelnök ráadásul a beígért magasabb szociális juttatások helyett szigorú takarékossági programot is bejelentett. Az ezt követő erőszakos kormányellenes tiltakozások radikális hangulatot teremtettek, amelyet tovább szított a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali-konzervatív Fidesz – írta a Profil, hozzáfűzve: azóta a Fidesz vezeti a közvélemény-felméréseket, miközben látnivalóan kacérkodik a Jobbikkal és a jobboldal radikális részével.

Az osztrák magazin utalt arra, hogy Vona Gábor egykor maga is egy Fidesz-közeli ifjúsági szervezetben kezdte a pályafutását. A Jobbik vezetője közölte az interjúban, hogy pártja kész lenne koalícióra lépni a Fidesszel, “feltéve, ha nem süllyedünk el benne”. Orbán Viktor volt kormányfő, a Fidesz elnöke azonban nem él az ajánlattal. A Profil idézte Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő szavait, miszerint a “Magyar Gárda csak az ellenfeleink kezére játszik. Elutasítjuk.”

A Fideszben és a Jobbikban mindazonáltal több a közös, mint ahogy azt Szijjártó beismerné – állapította meg a hetilap, magyarázatul hozzátéve, hogy mindkét párt a radikális hangnem híve a szocialisták elleni harcban. Utalt arra is, hogy Budapest V. kerületében egy éve koalíciót alkotnak a helyi közigazgatás élén.

A Profil megemlítette, hogy egy felmérés szerint a magyarok 15 százaléka azonosulni tud a gárda céljaival. A szélsőjobboldalnak ezt a szalonképességét a Fidesz is kihasználhatja – írta a magazin, amely külön keretes anyagban ismertette a trianoni trauma hátterét és következményeit.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]