Gehryé az Arany Oroszlán

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: HG

2008. július 1. Frank O. Gehry kanadai származású amerikai építész kapta a 11. Nemzetközi Építészeti Biennále Arany Oroszlán életműdíját. Gehry átalakította a modern építészetet – a biennále kurátora, Aaron Betsky röviden ezzel indokolta a választást.

   
  Frank O. Gehry  

Aaron Betsky indítványára a Velencei Építészeti Biennále alapítványának elnöksége június 27-én tette közzé, hogy az Arany Oroszlán életműdíját ebben az évben a 79 éves Frank O. Gehry kapja. Betsky párhuzamot vont Gehry építőművészete és a 11. Biennále mottója, „Architecture Beyond Building” között. A mester ráadásul egy velencei projekten is dolgozik jelenleg.

A díjat odaítélő zsűri elnöke a Biennále kurátora, Aaron Betsky volt. Tagjai: Paola Antonelli (Olaszország), a New York-i MoMA építészeti és formatervezési osztályának kurátora; Max Hollein (Ausztria), a frankfurti Städelsches Kunstinstitut igazgatója; Jeffrey Kipnis (USA), az ohiói egyeteme kritikusa és tanára; Farshid Moussavi (Irán), a Londoni FOA alapítója; Luigi Prestinenza Piglisi (Olaszország), a római La Sapienza egyetem professzora.

Frank O. Gehry torontói zsidó családba született Ephraim Owen Goldberg néven, 1929. február 28-án. 1947-ben Kaliforniába költözött, majd a University of Southern California építészkarán szerzett diplomát. Építészetét általában a dekonstruktivista jelzővel illetik, jóllehet ő maga tagadja, hogy bármilyen irányzatnak követője lenne. Híres épületei közé a prágai Táncoló ház („Fred és Ginger”, 1995) tartoznak a bilbaói Guggenheim Múzeum (1997), a seattle-i Experience Music Project (2000), a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall (2003). Jelenleg többek közt Manhattan legmagasabb lakótornyán, az új Abu Dhabi Guggenheimen, a torontói Art Gallery bővítésén, valamint a londoni Serpentine-pavilonon dolgozik, amely egyszersmind első angliai épülete lesz. Gehry 1989-ben Pritzker-díjat kapott; életéről és munkáiról Sydney Pollack forgatott dokumentumfilmet.

A Gehry-nek juttatott díj mellett a biennálé vezetése egy speciális Arany Oroszlánt is adományozott Andrea Palladio reneszánsz építőművész születésének 500. évfordulója alkalmából; ezt James S. Ackermann amerikai építészettörténész, teoretikus kapta, aki többek közt Michelangelo- és Palladio-monográfiák szerzője is.

A díjak bejelentésével egyidőben az is nyilvánossá vált, hogy a 65. Velencei Filmfesztivál zsűrielnöke Wim Wenders lesz.

[popup][/popup]