Feldmájer Sándor: Lapozgatás az interneten

Írta: Archívum - Rovat: Archívum

Lapozgatás az interneten

Feldmájer Sándor rovata

WWW.HAARETZDAILY.COM

Az elmúlt 10-15 évben, amikor már lehetett és Izraelben jártam, avagy az izraeli rádiót és barátaimat hallgattam, mindig zavart, hogy nem tudom elol­vasni azokat a cikkeket, amelyekre hi­vatkoztak.

Ettől a pillanattól, kedves Internete­ző olvasóim, ez már Önöknek sem le­het probléma. írják csak be a fenti cí­met, és máris megjelenik képernyőjü­kön az izraeli napilapok egyik promi­nens képviselője a HA’AREC – angolul!

Valószínűleg nagyon sokan va­gyunk, akik nem bírjuk úgy a hébert, hogy politikai cikkeket olvassunk, (én még az angolt sem mindig).

A bemutatkozó oldalon, a beavatot­tak természetesen választhatják a hé­ber nyelvű változatot is. Mi maradunk az angolnál. Baloldalon világos felsoro­lásban az aznapi kiadás tartalmában kalandozhatunk, egyebek közt a kö­vetkezőkből választva:

News hírek

Economics gazdaság

Editorial szerkesztőségi cikk

Op-ed levelek, hozzászólások

Features vélemény

Megtalálható itt az időjárás, az azna­pi karikatúra, művészet, sport, könyvismertetés, valutaárfolyamok, tőzsdei árfolyamok, izraeli cégek részvényei­nek árfolyama a New York-i tőzsdén (!), és fellapozhatók a korábbi számok is.

A főoldal közepén a fontosabb cik­kek tartalmi ismertetése, alatta a hírek felsorolása egy-egy mondatban – termé­szetesen minden sor hypertext, azaz rá­bökve a teljes cikkhez jutunk. Például április 3-án: Islamic bloc wins at Bir Ze­it (Az iszlám blokk győzött a Bir Zeit pa­lesztin egyetem választásain); vagy Peace and poverty (Béke és szegénység).

Itt van egy keresőablak, ahová beír­hatjuk a keresett kulcsszót és az el­múlt 30 nap lapszámai között kereshe­tünk, de csak ott! Sajnos a régebbi szá­mokban nem enged kalandozni a gép.

Ha alaposan átolvastuk a lapot és van időnk, ne vacakoljunk, hívjuk fel jeruzsálemi vagy Tel-Aviv-i barátunkat/rokonunkat, és kezdjük így:

Te olvastad a mai Ha’arec-ben, hogy mennyi hülyét ír össze ez a Ze’ev Schiff a békefolyamatról!”

Biztos vagyok benne, hogy kiesik a kezéből a kagyló…

Címkék:1998-05

[popup][/popup]