Felavatták Giorgio Perlasca mellszobrát az Olasz Kultúrintézetben

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Metró

2008. január 24. Az Emlékezet napja alkalmából felavatták a második világháborúban több ezer magyar zsidót megmentő Giorgio Perlasca mellszobrát az Olasz Kultúrintézet előtt szerdán Budapesten.

Paolo Guido Spinelli, Olaszország magyarországi nagykövete az avatáson elmondta: Perlasca pusztán a barátság és a szeretet jegyében a saját életet is kockára tette azért, hogy másokat megmentsen. Az Olasz Kultúrintézet előtt álló szobor mindig emlékeztetni fogja az embereket a soára, a zsidó nép tragédiájára.

Láng Éva, azon fővárosi zsidók egyike, akiket Giorgio Perlasca mentett meg, a szobor felavatását követően azt mondta: Perlasca hitt abban, hogy egy olasz embernek az a feladata, hogy embereket mentsen meg. „Ő egy valódi, hithű keresztény ember volt, akinek az volt a legnagyobb elképzelése, hogy ezt a dolgot végigvigye.”

A szoboravatót követően került sor Manfredi Bagnai Focacci fényképész „A tóra képekben” című kiállításának megnyitójára.

Giorgio Perlasca kezdetben az olasz fasizmus híve volt, a spanyol polgárháborúban a falangisták oldalán harcolt. A második világháború alatt Budapesten viszont spanyol konzulként több mint ötezer magyar zsidót mentett meg a deportálástól.

Cselekedetére csak hosszú évekkel a háború után derült fény, amikor 1957-ben a holokauszt néhány magyar túlélője Olaszországban véletlenül találkozott vele, s ők felismerték benne a megmentőjüket. Tettéért mind Magyarországon, mind Izraelben magas kitüntetésben részesült. 1992-ben, 82 éves korában halt meg.

[popup][/popup]