Ez Magyarországról már ismerős

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Külföld

Az eperjesi zsidó temetőben vandál cselekmények és sírkőlopások sorozata zajlott le. Az ortodox temetőben a sírkövek 90 százalékát, a neológ temetőben mintegy 30 százalékát megrongálták, ledöntötték, szétdobálták vagy ellopták. A körülbelül hatvan lelket számláló eperjesi zsidó közösség emiatt nem meri a temető területén felállítani azt az emlékművet, amellyel a vészkorszakban elpusztult hatezer ottani és környékbeli zsidó nevét örökítené meg. Ha az ehhez szükséges tizenötezer dollárt sikerül összegyűjteni, a hitközség épületének védett udvarán kap majd helyet.

– A suhancok azt hiszik – mondja Desider Landa, az eperjesi hitközség titkára -, hogy a zsidók sírjában aranyat találhatnak. Természetesen csalódniuk kell, de arany híján ellopják a fekete márvány sírköveket.

Szlovákiában a második világháború előtt százezernél több zsidó élt, számuk ma háromezer körül van. 350 zsidó temető közül néhány tucat maradt meg, azok sorsa is a pusztulás.

A sírok meggyalázóit a legtöbbször közönséges bűncselekményre irányuló szándék vezeti, ritkább az olyan eset, amilyen a nyitrai zsidó temetőben történt, ahol a síremlékeket horogkeresztekkel és antiszemita föliratokkal csúfították el.

 

Címkék:1991-03

[popup][/popup]