Először beszélt a pápa a náci Németországban megélt múltjáról

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2008. április 21. A katolikus egyházfő először beszélt nagy nyilvánosság előtt arról, hogy személyesen is megélte a nácizmus rémségét. XVI. Benedek pápa első amerikai látogatásának New York-i állomásán, csaknem 25 ezer fiatal hívő előtt beszélt múltjáról.

Miközben a pápa New Yorkban beszélt a több tízezres tömeg előtt, Washingtonban több száz rendőr kíséretében néhány tucat újnáci tartott demonstrációt a külföldiek távozását követelve az országból.

A rendőrök végül az újnácik ellen tiltakozók közül vettek őrizetbe több embert, miután azok megpróbálták megtámadni az egyik férfit, aki egy olyan inget hordott magán, mint az egykori Waffen-SS tagjai. A Waffen-SS a nácik önkéntesekből álló karhatalmi csoportja volt.

Benedek pápa korábban már újságíróknak beszélt múltjáról. Elmondta: tizenévesként arra kényszerült, hogy belépjen a Hitlerjugendbe, a náci Németország ifjúsági szervezetébe. A második világháború vége felé egy rövid időre a német hadseregbe is besorozták, de végül sikerült dezertálnia. Állítása szerint soha nem vett részt harcokban. Most először fordult elő, hogy ilyen nagy tömeg előtt emlékezett meg a több mint hatvan évvel ezelőtt történtekre.

[popup][/popup]