Elnöki vérvonal

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Korábban több fekete, sőt zsidó politikus is megpróbálta bevenni a Fehér Házat
Forrás: Heti Válasz

2008. március 13. / G. Fehér Péter Nem minden előzmény nélküli, hogy az amerikai Demokrata Pártnak színes bőrű elnökjelöltje is van. Korábban több fekete, sőt zsidó politikus is megpróbálta már bevenni a Fehér Házat.

A hagyományokon először John Kennedy ütött komoly rést az 1960-as elnökválasztáson. Ő volt az első, és mindeddig egyetlen katolikus vallású politikus, aki a Fehér Házba költözhetett. Ezzel az amerikai protestáns társadalom a főként ír és olasz bevándorlókat és leszármazottaikat már nem csak papíron, de a valóságban is kezdte egyenrangúnak tekinteni. Pedig az amerikaiak 87 százaléka akkor még nem tett különbséget az olaszok és a maffia között.

Csak később derült ki, hogy az “öreg” Kennedy fia támogatására a választás előtt valóban szövetséget kötött a maffiával. A katolikus olaszok 1984-ben már nyíltan a politika csúcsára törtek, s elérték, hogy alelnökjelöltet indíthattak, ráadásul nőt. Geraldine Anne Ferraro demokrata színekben Walter Mondale elnökjelölt oldalán szállt ringbe, de az elnökválasztáson végül a republikánus Reagan-Bush páros diadalmaskodott.

A demokrata politikusok versenyében volt már női elnökjelölt, ráadásul színes bőrű. Shirley Chisholm 1972-ben versengett azért, hogy elnyerje pártja végleges jóváhagyását, és megmérettesse magát republikánus vetélytársával. Végül idáig nem jutott el, a demokraták George McGovernt indították Richard Nixon ellen. Hasonló sorsra jutott a polgárjogi harcos, az ugyancsak színes bőrű Jesse Jackson 1984-ben. Sem a demokratákon belüli hatalmi viszonyok, sem a társadalom nem volt olyan helyzetben, hogy egy afro-amerikai személyiség esélyes elnökjelöltként komolyan számba jöhetett volna.

   
  Berry Goldwater  

Egy másik közösség képviselője viszont egészen közel került, ha nem is az elnökséghez, de az alelnökséghez. Az ortodox zsidó Joseph Lieberman 2000-ben Al Gore demokrata párti alelnök-jelöltjeként kampányolt – és emlékezetes, hogy Gore alig maradt le a versenyben George Bush mögött. Ugyancsak az angolszász származási hagyományokat törte volna meg Barry Goldwater arizonai szenátor, ha 1964-ben megválasztják elnöknek.

A protestáns Goldwater apai ágon orosz zsidók leszármazottja, egy évvel a Kennedy-gyilkosság után azonban a radikális jobboldali nézeteket valló politikusnak nem volt esélye. Pedig az angolszász “vérvonal” félig-meddig már korábban megtört, amikor Herbert Hoovert 1928-ban elnökké választották. Ő ugyanis németalföldi származású volt.

[popup][/popup]