Ellenőrzik a zsidó negyedet – Világörökség-szemle Budapesten

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság

2007. november 2. A Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága és Budapest főváros közös meghívására hétfőn háromnapos látogatásra Budapestre érkezik az UNESCO Világörökség-bizottság és az ICOMOS, azaz a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa szakértője, Michel Polge építész-urbanista.

A hivatalos, úgynevezett “reactive monitoring” látogatás célja, hogy a szakértő tanulmányozza a budapesti világörökség-helyszínek, különösen a régi pesti zsidó negyed (azaz a Belső-Erzsébetváros és Belső-Terézváros) állapotát. Megvizsgálja a történeti városrészt érintő szabályozási terveket, értékeli a folyamatban lévő városrendezési lépéseket, különös tekintettel a civil szervezetek által kifogásolt intézkedésekre.

Mint ismeretes, a városvédők szerint a túlzott bontások, átalakítások egyebek között veszélyeztetik az Andrássy úti világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékét, a helyszín építészeti és kulturális karakterét, mely a világörökségi listára felvétel alapja volt 2002-ben.

Michel Polge a helyszín bejárása mellett találkozik az illetékes állami és önkormányzati szervek képviselőivel, valamint a civil szervezetek vezetőivel, majd jelentést ad az ICOMOS párizsi központjának.

Mint emlékezetes: a főváros nemrégiben a világörökség veszélyeztetése miatt volt kénytelen elállni a budai alsórakpart szélesítésétől, és az UNESCO védelme nyomós érv a Tokaj-vidéki erőmű-beruházás ellenzőinek kezében is.

[popup][/popup]