Életmentő nyírfa az Igazak Kertjéből

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: MTI

2007. október 9. Életmentő nyírfáról metszett ágakat állítottak ki a Jad Vasem emlékhely kertjében, ahol több ezer fa áll a második világháborúban zsidókat mentő hősök tiszteletére.

A Lengyelországban született Jakob Silbersteint és családját 1942-ben hurcolták Auschwitzba. Apja, anyja és mind a három fivére odaveszett, neki viszont 1945 márciusában sikerült megszöknie. Sunychlban, egy csehországi faluban talált menedéket bizonyos Jana Sudovánál. A hős asszony a padláson rejtegette Jakobot.

A 21 éves fiatalember talált egy jó nagy odút egy nyírfában a kertben. Kitágította a nyílást, hogy beférjen, és ott bújt el, amikor német katonák jártak a környéken és fennállt a veszély, hogy betörnek a házba és megtalálják. “Volt, amikor kilenc órát töltöttem a rejtekhelyen egyhuzamban. A németek karnyújtásnyi távolságra jártak-keltek tőlem. Állandó halálfélelmem volt, biztos voltam benne, hogy keresztben kettéfűrészelik a fát velem együtt vagy rám gyújtják, ha észrevesznek” – mondta a most 83 éves Silberstein.

Majdnem hatvan évig nem beszélt erről senkinek. Nemrég aztán nekiállt felkutatni jótevőjét. Kiderült, hogy Sudova 1993-ban meghalt. Izrael államtól posztumusz megkapta a Világ Igaza kitüntetést, fát is ültettek tiszteletére a jeruzsálemi Jad Vasem emlékközpont kertjében, most pedig a nyírfa két ága is odakerült mellé.

[popup][/popup]