Egyszer volt, hol nem volt – mesél a pesti zsidónegyed

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Kultúra

2008. június 1. Kövek meséi – irodalmi séták a pesti zsidónegyedben címmel magyar-angol kétnyelvű kötetet jelentet meg az ünnepi könyvhétre a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület.

   
     

A kiadványban kortárs írók képzeletbeli séta keretében mutatják be az olvasónak a magyarországi zsidóság történetének különböző korszakait és az azok kulturális atmoszféráját őrző klasszicista, romantikus, eklektikus és szecessziós épületeket.

A könyv feltárja a több évszázad során kialakult, szinte háborítatlanul megmaradt utcákat, a házak udvarán lévő belső kerteket, valamint az azokhoz kötődő különböző történeteket.
A pesti zsidónegyed sétájának vezetői, azaz a kötet szerzői:
Benedek István Gábor író, Deutsch Gábor rabbi és tanár, Lábass Endre képzőművész, Lugosi Viktória író, Németh Gábor író, szerkesztő, Sárközi Mátyás újságíró, Szántó T. Gábor író, a Szombat főszerkesztője, Szegő Dóri szociológus, valamint Zeke Gyula író, fordító.
Az elbeszéléseket helytörténeti ismertető és archív fotók gazdag gyűjteménye színesíti. A kötetet Szőnyi Andrea és David Robert Evans fordította.

[popup][/popup]