Egyiptom bekeményít: vége a palesztin fegyvercsempészetnek?

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2007. december 25.

Egyiptom olyan megfigyelő rendszert vásárolt, amellyel ellenőrizni tudja a Gázai övezettel való határa alatt ásott, fegyvercsempészésre használt alagutakat – írta keddi számában a The Jerusalem Post.

A lap úgy tudja, hogy Egyiptom egy amerikai cégtől szerezte be a rendszert több millió dollárért abból az összegből, amelyet az Egyesült Államok évente ad segély címén a közel-keleti országnak.

A The Jerusalem Post egy névtelenséget kérő egyiptomi illetékest idézett, aki kijelentette: “Érdekünk leállítani a fegyvercsempészetet, nem érdekünk látni határunk mentén megerősödni egy szélsőséges muzulmán szervezetet, amely kapcsolatban áll az egyiptomi Muzulmán Testvériséggel”. Az illetékes hangsúlyozta: a csempészés zavarja Egyiptom és Izrael kapcsolatait.

Az izraeli lap értesülése egy nappal azelőtt látott napvilágot, hogy Ehud Barak izraeli védelmi miniszter Sarm-es-Sejkben találkozik Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel és kollégájával, Mohamed Huszein Tantavival, és a tárgyalások egyik témája éppen a határ menti fegyvercsempészet lesz.

 

[popup][/popup]