Draskovics rárohant a gárdára

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Index

2008. február 21.

 

Kedden iktatták be hivatalába, máris akcióba lendült Draskovics Tibor. Az igazságügyi és rendészeti tárca kijelölt vezetője az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagjaként kezdeményezte, hogy a testület rendelje el a Magyar Gárda ellen indított és a Fővárosi Bíróság előtt folyamatban lévő per soron kívüli intézését.

Gyorsított ütemben tenne pontot a Magyar Gárda ellen indított per végére Draskovics Tibor. Az igazságügyi és rendészeti tárca vezetője szerint ugyanis a Magyar Gárda működése a közvéleményt erősen foglalkoztatja, ezért a közérdek szempontjából kiemelt jelentőségű a szervezet feloszlatása iránt benyújtott kereset mielőbbi elbírálása.

Hogy felpörgesse az ügymenetet, Draskovics az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagjaként azt szeretné, hogy a testület rendelje el a Magyar Gárda ellen indított és a Fővárosi Bíróság előtt folyamatban lévő bírósági eljárás soron kívüli intézését. (A tárgyalást egyébként április 14-ére tűzték ki.)

A Fővárosi Főügyészség közigazgatási jogi osztálya december 17-én nyújtott be keresetet, amelyben a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatását javasolja. Az ügyészségi indoklás szerint a Magyar Gárda tevékenysége sérit az egyesületi törvényt. Az ügyészség keresetlevelét zömmel a Tatárszentgyörgyön történtekre alapozza.

Emlékeztetőül: a Magyar Gárda 260, és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Őrsereg 50 tagja december elején masírozott a Pest megyei településen, rendezvényük “A vidék közbiztonságáért” címet viselte. A felvonulást annak ellenére tartották meg, hogy Tatárszentgyörgy polgármestere szerint a rendezvény a roma társadalom ellen irányul, így a település első embere vissza is vonta a korábban kiadott területfoglalási engedélyt.

A Fővárosi Főügyészség már októberben közölte: törvénytelenül működik a Magyar Gárda, mert a szervezet egyes céljai, mint a katasztrófa-elhárítási és rendvédelmi feladatok ellátása, nem szerepel az egyesület alapszabályában.

[popup][/popup]