Dr. Halál él, és Chilében vagy Argentínában bujkál

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Független Hírügynökség

2007. november 28. Aribert Heim, az egykori náci orvos több száz ember halálért felelős. A gyanú szerint Chilében, vagy Argentínában bujkál. Nyolcvanmillió forintnyi vérdíjat tűztek ki a fejére.

   
  Aribert Heim  

A Dr. Halálként emlegetett Aribert Heim, volt náci orvos életben van, és Chilében vagy Argentínában bujkál, jelentette be kedden a Simon Wiesenthal Központ vezetője, Efraim Zuroff.

Heim az ausztriai Mauthausen koncentrációs táborban volt orvos, a vád szerint többszáz embert gyilkolt meg a második világháború idején.

Efraim Zuruff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának igazgatója Aribert Heim fényképét mutatja. A Wiesenthal Központ, Németország és Ausztria összesen 310 ezer eurót, közel 80 millió forintot ajánlott fel annak, aki segít elfogni a most 93 éves férfit.

Aribert Heimet egyszer már letartóztatta az amerikai hadsereg 1945-ben, de két és fél év múlva szabadon engedték, meglehetősen furcsa körülmények között, mondta Zuroff az Argentínában tartott sajtótájékoztatón, de részleteket ne árult el.

Heim később nőgyógyászként dolgozott Németországban, majd 1962-ben Dél-Amerikába menekült a letartóztatási parancs elől.

[popup][/popup]