Dánia: neonáci felvonulás anarchista ellentüntetőkkel

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 20. Nagyjából hatvan embert tartóztattak le egy dán városban egy neonáci megmozdulás után, közölte a dán rendőrség szóvivője. A szélsőjobbos demonstrálók Rudolf Hess halálának huszadik évfordulójára emlékeztek meg Kolding városában.

A nácik felvonulásával egy időben anarchista ellentüntetők is demonstrációt szerveztek a dán városba és a két csoport között összecsapások történtek. Nagyjából ötven anarchistát vett őrizetbe a rendőrség, miután az ellentüntetők nekitámadtak az egyik neonáci autójának, közölte Koldin rendőrszóvivője az AFP francia hírügynökséggel. Arról nem érkezett jelentés, hogy bárki megsérült volna.

A neonácik közül még korábban nyolcat tartóztattak le különböző szabálysértések miatt. A Hess emlékmeneten száz ember vett részt.

A náci párt második embere 1987 augusztus 17-én, 93 éves korában lett öngyilkos Spandauban, ahol életfogytig tartó börtönbüntetését töltötte, amit a nürnbergi perben róttak ki rá.

A megemlékezést eredetileg a Hess sírjának otthont adó Wunsiedel városban szerették volna tartani a neonácik, de a német hatóságok nem engedélyezték a megmozdulást.

(Forrás: Független Hírügynökség)

támogatás
Pop up banner
[popup][/popup]