Cheney: Amerika nem fog nyomást kifejteni Izraelre

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Izraelnek joga van ahhoz, hogy megvédje magát
Forrás: Népszava

2008. március 22. Dick Cheney amerikai alelnök szerint az Egyesült Államok soha sem fog nyomást gyakorolni Izraelre azért, hogy olyan döntéseket hozzon, amelyek veszélyeztethetik biztonságát.

Cheney Jeruzsálemben nyilatkozott a sajtónak Ehud Olmert izraeli miniszterelnök társaságában tárgyalásaik után. Az amerikai alelnök szombaton érkezett Izraelbe, térségbeli körútjának előző állomásáról, Szaúd-Arábiából.

Amerika elkötelezettsége Izrael biztonsága mellett tartós és rendíthetetlen, mint ahogy Izrael joga is az arra, hogy megvédje magát a terrorizmus, a rakéták, az elpusztítására törő erők minden támadása ellen – hangoztatta. Leszögezte: Amerika nem fog Izraelre nyomást gyakorolni olyan lépéseket követelve, amelyek veszélyeztethetik biztonságát.

Cheney azt is mondta a sajtóértekezleten, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a békefolyamat előmozdítása mellett, a konfliktus megoldását akarja, a terrorizmus végét, ami annyi szenvedést okozott Izraelnek, és egy új kezdetet a palesztin nép számára.

[popup][/popup]