Butának lenni jó – Prágai útinapló

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Litera

2007. november 16. / Rapai Ágnes Rapai Ágnes, Babiczky Tibor és Pénzes Tímea november 12-én és 13-án Prágában léptek fel: 12-én a Nemzetközi Költészeti napokon lépett fel Rapai Ágnes és Babiczky Tibor, 13-án hárman szerepeltek a Prágai Magyar Kulturális Központban megrendezett irodalmi esten.

Prágában november 10-én kilencven embert tartóztattak le, mert szélsőjobb szervezet akart a hatóságok által nem engedélyezett felvonulást tartani a régi zsidó negyedben. Városnézés 10-én, avagy történelem testközelből. 

Még szerencse, hogy tök hülye vagyok.

   
  Prágai zsidónegyed  

Szombaton úgy sétálgattunk, hú de hideg volt, a prágai belváros kristályosan csillogó kirakatai előtt, mintha mi sem történhetne velünk. Pedig a vonaton elolvashattuk volna a szombati Népszabit. De csak dumáltunk: kipletykáltuk az írókat, ami nagyon jólesett.

Szóval megyünk az akárkicsodácskán, s egyszer csak mit látok?, az utcasarkon hét-nyolc Darth Vader ácsorog. Nahát! De jó fejek ezek a csehek! Hiába, ők valóban odafigyelnek a turistákra, gondolom, amikor közelebb érve észreveszem, hogy ezek bizony rendőrök. Kicsit unatkozva ácsorogtak, mint akik legszívesebben beülnének sörözni a legközelebbi kocsmába, de hát valakinek azért muszáj szórakoztatni a nagyérdeműt, néhányan elő is veszik a fényképező masinájukat, egy japán kislány tűnik a legaktívabbnak.

Kiérünk valami térre, ahol csodás performansz fogad. A Hugo Boss áruházat körbeállták a fiatalok, de úgy képzeljétek el, hogy arccal a falnak, szétvetett lábakkal, felemelt kezekkel, brrr, a hideg falhoz, a jeges ablaküveghez nyomták a tenyerüket – azért kesztyűt felhúzathatott volna velük a rendező. Jaj, de jó fejek ezek a csehek! Még késő este is produkálják itt magukat nekünk, hogyha hazamegyek, megmondom a Demszkynek.

Megszólal a mobilom. „Ne menj a Zsidónegyedbe!” Aztán még egy esemes a fiamtól: „Ne menjetek ki az utcára!”

Meg vannak ezek húzatva? Miért ne mennénk ki az utcára? Hiszen itt láthatni a legérdekesebb előadásokat, most például egy csapat fiatal jön, a szívük fölött, a kabátjukon sárga Dávid csillag virít, csacsognak, nevetnek, mint premier után az olyan színészek, akik halálbiztosak benne, hogy nemsokára megjelenik róluk a méltató kritika az egyik jó nevű cseh lapban. Őket követi a bőrfejűek társulata, aztán az anarchisták sora. Mindegyik csapat elégedettnek látszik, s azok is lehetnek, hiszen úgy villognak a vakuk a mínusz tíz fokos prágai éjszakában, mintha a Csillagok háborúja sztárjai jelentek volna meg Prága belvárosában. Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy a rendőröknek van a legnagyobb sikerük. Hiába, ők kapták a legimpozánsabb jelmezt. Nekem azért némi hiányérzetem támad, a kéken foszforeszkáló fénykardon már nem kellett volna spórolnia a rendezőnek, milyen szépen mutatna ebben a pompás környezetben! na mindegy, azért le a kalappal a cseh turisztikai minisztérium (egyáltalán van ilyen?) előtt – gondoltam.

Hazatérve nem bírom megállni, hogy ne kapcsoljam be a laptopomat. Rákattintok a NOL-ra, s meghökkenve a következőt olvasom: „ Mintegy 90 személyt tartóztattak le Prágában, ahol a rendőrségnek a késő esti órákig sikerült megakadályoznia, hogy a jobboldali szélsőséges Fiatal Nemzeti Demokraták szervezete megtartsa a hatóságok által nem engedélyezett felvonulását a régi zsidó negyedben. ‘A rendőrség legutóbbi információja szerint a letartóztatott személyek között mintegy 50 neonáci és 40 anarchista van’ – számolt be Petr Hejma, a prágai belváros polgármestere.

Mintegy tíz német anarchistát késő este vettek őrizetbe, amikor az anarchisták egy csoportja a belvárosban macskakövekkel támadt a rendőrökre. Néhány rendőr megsebesült. Ladislav Bernásek rendőrségi szóvivő szerint összesen mintegy 300 személyt állítottak elő a zavargások során. Bernásek a letartóztatottak számát nem közölte. ‘A rendőrség eddig ura a helyzetnek. A neonácikat nem engedte be a belvárosba, nehogy megzavarják a kristályéjszaka áldozataira emlékezők gyülekezetét. Úgy a szélsőjobboldali, mint a szélsőbaloldali csoportok mozgását mindenütt figyeljük és ellenőrizzük’ – közölte rögtönzött utcai sajtóértekezletén az újságírókkal Pavel Bém főpolgármester.

A Régiúj zsinagóga előtt tartott megemlékezésen több százan vettek részt, köztük ismert cseh politikusok is. Az Óvárosi téren megtartott másik megemlékezésen mintegy háromezren voltak. Bém elmondta, hogy este hatig két nagyobb és néhány kisebb összetűzés volt a neonácik és az anarchisták között, amelyekben tucatnyi személy sérült meg. “Szerencsére nem súlyosak a sérülések. A legsúlyosabb sérüléseket az a három-négy ember szenvedte el, akiket kockakövekkel találtak fejbe. Őket kórházban látták el az orvosok”.

Elképedtem, és semmi mást nem éreztem, csak csalódottságot.

Lefeküdtem aludni, s közben Füst Milán szavai jutottak eszembe: „A valóságnál nincs unalmasabb dolog!” Na, a költőóriás se mondott volna ekkora marhaságot, hogyha néha kiment volna az utcára…

[popup][/popup]