Bűnös a homofób ultraortodox exminiszter

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Index

2008. április 1. Bűnösnek találta egy jeruzsálemi bíróság kedden az ultraortodox Sasz (Szefárdok Tóra Őrzői) párt volt miniszterét korrupció, csalás és az igazságszolgáltatás akadályozása vádjaiban.

A jelenleg is parlamenti képviselő, 48 éves Shlomo Benizri a bíróság szerint dollár százezreket fogadott el kenőpénzként, amikor 1996 és 2001 között fontos kormánytisztségeket töltött be, például egészségügyi miniszter is volt. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy a politikus azoktól a cégektől kapott pénzeket, amelyek olcsó külföldi munkaerőt hoztak Izraelbe. A vádak között szerepelt az is, hogy Benizri a barátait és üzleti partnereit befolyásos állami állásokhoz juttatta.

Benizri ártatlanságát hangoztatta a több mint 2 évig tartó perben, amiben 200 tanút hallgatott meg a bíróság. A végső ítéletet később hirdetik ki. Benizri pártjának, a Sasz-nak 11 képviselője van a “bűnös” politikust is beleértve, az izraeli parlamentben. A párt fontos része az Ehud Olmert vezette kormánykoalíciónak.

Benizrit februárban ismert meg a világ, de akkor más miatt. Miután egy közepes erejű földrengés rázta meg Izraelt, kijelentette, hogy a földindulás isten bosszúja a melegek miatt. Slomo Benizri azt mondta, hogy a földmozgásokat úgy lehet megelőzni, ha a knesszet, az izraeli parlament visszavonja a homoszexuálisok jogait elismerő liberális törvényeket.

[popup][/popup]