Budapesten lesz a keresztény-zsidó világtalálkozó

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Stop!

2007. december 7. Budapesten lesz a keresztény-zsidó világtalálkozó 2008. november 9. és 12. között – jelentette be Német László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára.

Az Apostoli Szentszék döntése érelmében az összejövetelt vatikáni részről Walter Kasper bíboros, a Vatikán zsidósággal kapcsolatot tartó bizottságának vezetője szervezi, a zsidó delegációt Arthur Schneier New York-i főrabbi vezeti majd, magyar részről pedig az MKPK irodavezetője, Sánta János vesz részt az előkészítő munkálatokban. A találkozóra mintegy 60-80 főt várnak – közölte Német László.

Az MKPK titkára beszámolt arról, hogy a magyar érsekek és püspökök az évszázadok óta hagyományosan ötéves periódusonként megrendezett ad limina látogatáson vesznek részt 2008. május 5. és 10. között XVI. Benedek pápánál Rómában, ahol tájékoztatják a katolikus egyházfőt, valamint a Szentszék illetékes hivatalait a Magyar Katolikus Egyház lelkipásztori helyzetéről.

Német László tudatta: MKPK megtárgyalta az egyházi fenntartású szociális otthonok helyzetét. Megállapították: nem csak az állami támogatást vonták meg az új szociális törvényben a napi négy óránál kevesebb gondozási szükséglettel rendelkező idős emberektől, hanem az otthonokba való bekerülés lehetőségét sem adják meg nekik még akkor sem, ha a gondozást saját maguk vagy a fenntartó finanszírozná. A katolikus egyház viszont nem mondhat le az irgalmasságról, ezért további anyagi áldozatok árán is igyekszik idősotthonait minden rászoruló számára elérhetővé tenni, ami azt jelenti, hogy akkor is felvesznek otthonaikba idős embereket, ha nem kapnak utánuk állami támogatást. Német László szerint nem engedhető meg, hogy az emberi szabadságjogok ezen a téren sérüljenek.

Német László ugyanakkor az MKPK örömének adott hangot, amikor megjegyezte, hogy az állam részéről javul a fizetési készség az egyházi oktatási intézmények kiegészítő normatívájának rendezésében.

Az MKPK a továbbiakban a sajtótájékoztató szerint határozatot hozott arról, hogy “az ország nehéz szociális helyzetére való tekintettel” az egyházi szertartások – esküvők, temetések – stóladíja jövőre nem emelkedik.

Az MTI kérdésére Német László elmondta, hogy a karitász mozgalom évről évre fejlődik, így az idén több emberhez jutnak el karácsony előtt a szeretetcsomagok az előző esztendőkhöz képest, a több gyermekes családokhoz és más rászorulókhoz.

[popup][/popup]