Botrányos politikai elszólások: “Adolf Hitlert Isten küldte”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Bors

2008. május 26. John McCain republikánus elnökjelölt botrányaitól zeng az amerikai sajtó. Az elnöki székért harcoló, 72 éves vietnami veterán két, számára kedves lelkészt is bevont a kampányba. Egyikük azonban Hitlerről és a katolikus egyházról is kifejtette nézeteit, McCain legnagyobb bánatára.

Az amerikai elnökválasztás jelöltjei sorra magyarázkodásra kényszerülnek. Barack Obama demokrata jelölt botránya csitulni látszik, ezúttal a republikánus John McCain pironkodhat. A 72 éves veterán politikus ugyanis két lelkipásztort is követendő példaként emlegetett beszédeiben, akik azonban csúnyán leégették őt. McCain segítségükkel a jelentős szavazótábort képviselő vallásos jobboldal támogatását szerette volna megszerezni:

– Adolf Hitler náci diktátort Isten küldte a Földre, mégpedig azért, hogy elősegítse a zsidók Izraelbe való visszatérését – mondta az egyik, példaképként emlegetett lelkész, John Hagee, aki ezt követően a katolikus egyházat a világ szajhájának nevezte. McCain szó nélkül hagyta az esetet, de Rod Parsley tiszteletes beszólása után kénytelen volt elnézést kérni a hallgatóságtól.

– Az iszlám vallás keresztényellenes, Mohamed próféta pedig a gonosz összeesküvésének szócsöve – hangoztatta Parsley. A politikus pironkodva jelentette be elhatárolódását a két neves vallási vezetőtől.

*

Obama már visszakozott
Hetekkel ezelőtt Barack Obama kényszerült elnézést kérnie egykori lelkipásztorától. A pap ugyanis rasszistának nevezte az Egyesült Államokat, és a 2001. szeptember 11-i merényletet büntetésnek nevezte az Egyesült Államok külpolitikájáért.

[popup][/popup]